Представники зазначених організацій планують 24 вересня пікетувати Державну регуляторну службу.

Київ. 17 вересня. УНІАН. Екологічні та зоозахисні організації заявляють про блокування роботи державного екологічного контролю в Україні та вимагають виправити ситуацію.

Про це представники зазначених організацій заявили на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко наголосив, що відбувається «практично повне руйнування державного екологічного контролю країни», чим грубо порушується Конституція, яка гарантує дотримання екологічних прав громадян України.

«Це стаття 50 Конституції України. Вже вісім місяців Державна екологічна служба не діє, в результаті відбуваються в країні масові вирубування дерев, знищення диких тварин, забруднення повітряного басейну річок та озер», - зауважив він.

Президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська нагадала, що урядом Арсенія Яценюка був ініційований закон «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», який накладає мораторій на непланові перевірки діяльності об’єктів господарської діяльності.

«Непланова перевірка можлива лише за заяви юридичної чи фізичної особи із дозволу спеціального державного органу, створеного для розгляду таких заяв. І такий орган було створено у вигляді Державної регуляторної служби України, яку очолює Ксенія Ляпіна. Таким єзуїтським способом фактично було заблоковано всю роботу контролюючих органів в Україні. В результаті ми маємо справжній вал фальсифікацій продуктів харчування, медикаментів, будівельних матеріалів тощо. Ми маємо безконтрольне вирубування лісів, забруднення річок отруйними промисловими викидами. І все це робиться начебто для полегшення діяльності бізнесу», - пояснила зоозахисник.

Ася Серпінська нагадала, що зоозахисники, екологічні організації і народні депутати розробили законопроект №6598, який передбачає внесення змін в існуючу систему захисту тварин.

«І ми впевнені, що в результаті нашої боротьби цей закон буде прийнятий, навіть на цьому тижні він буде розглядатися в першому читанні. Але знову ж таки, на нашому шляху до реалізації у життя цього закону стане Державна регуляторна служба, яка не дозволить екоінспекції чи ветеринарній інспекції перевірити діяльність тих осіб, що будуть порушувати цей природоохоронний закон», - вважає вона.

У свою чергу Борейко підкреслив, що громадяни, які звернулися в екоінспекцію з проханням захистити їхні права, не можуть цього досягти через бюрократичну систему.

«Ми почали кампанію проти Державної регуляторної служби: наступного понеділка, 24 вересня, ми будемо пікетувати цю службу. Потім будемо пікетувати Кабінет міністрів з вимогою припинити цю ситуацію, коли екологічна служба не має права працювати», - додав він.