Київ. 25 грудня. УНІАН. Найбільша державна газодобувна компанія «Укргазвидобування» 9 грудня провела тендер із залучення компаній для охорони своїх об'єктів із значними порушеннями процедур, які були встановлені під заздалегідь визначені компанії.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив генеральний директор охоронної компанії «Явір-2000» Адріан Орліковський, яка брала участь у тендері.

«Укргазвидобування» проводила тендер 9 грудня. Згідно з процедурою, оголошення про проведення тендеру має бути опубліковане, як мінімум, за 30 днів у «Віснику державних закупівель», а тендер було оголошено за п'ять днів до процедури розкриття пропозицій, причому дві з них були вихідними», - сказав Орліковський.

Він додав, що ця ситуація давала змогу підготувати всю необхідну документацію наперед певним компаніям.

«Все було націлено на те, щоб участь у тендері змогли взяти компанії, які наперед про це знали, і могли підготувати всю необхідну документацію», -зазначив директор «Явір-2000».

Як підкреслив Орліковський, компанії «Явір-2000» і «Антарес» все ж встигли подати необхідні документи для тендеру, проте не пройшли на етап комерційного відбору через неправильні критерії оцінки рівня кваліфікацій. За його словами, це полягало у вимозі «Укргазвидобування» наявності у охоронних компаній підрозділів з контролю нафтогазового комплексу, хоч вони мали аналогічні за родом діяльності підрозділи з охорони нафтогазового комплексу. Крім того Орліковський сказав, що компанії «Явір-2000» повідомили про малу кількість автопарку для належної охорони, незважаючи на те, що у компанії більш як 360 одиниць власної техніки.

«Після цього в комерційному етапі брали участь дві компанії - «Альфа-щит» і «Бастіон-сервіс», які його виграли. При цьому сума пропозицій цих компаній перевищує суму наших пропозицій більш як на 20 млн. грн», - сказав директор компанії «Явір-2000», уточнивши, що пропозиція його компанії становить близько 110 млн. грн.

Присутній на прес-конференції перший заступник генерального директора держпідприємства «Управління відомчої воєнізованої охорони» при Міністерстві енергетики і вугільної промисловості Тимур М‘ясоутов сказав, що компанія не брала участі в торгах, тому що були встановлені дуже жорсткі умови, до яких вони не встигли підготуватися. При цьому він також засумнівався в прозорості тендеру держкомпанії «Укргазвидобування».

«Напевно, на сьогодні така проблема існує. Ми вважаємо, що подібні торги повинні проходити прозоро і відкрито», - зазначив М‘ясоутов.

Разом з тим, директор компанії «Явір-2000» зазначив, що надіслав листа до Генеральної прокуратури, Міненерговугілля і компанії «Укргазвидобування», і сподівається на перевірку фактів непрозорості тендеру, поки компанії-переможці не уклали договір на надання послуг.

«Я думаю, що зараз той час, коли все має проходити відкрито і прозоро, щоб реально ті люди, які готові виконувати поставлені завдання, їх виконували», - резюмував Орліковський.

Довідка УНІАН. «Укргазвидобування» - найбільша газодобувна компанія України, на яку припадає близько 75% всього газу, що видобувається в Україні.

До складу «Укргазвидобування» входять 4 газопромислові управління: «Шебелинкагазвидобування», «Полтавагазвидобування», «Харківгазвидобування» і «Львівгазвидобування».

100% акцій компанії належать НАК «Нафтогаз України».

Група компаній «Явір-2000» працює у сфері безпеки більш як 20 років, і надає охоронні послуги багатьом банкам України.

З моменту заснування компанії під охорону взято більш як 15 тис. об'єктів, безпеку яких гарантує 145 груп швидкого реагування.