Київ. 13 вересня. УНІАН. У Києві презентовано документальний фільм у форматі віртуальної реальності “Нормальний день” про жінку, яка хворіла на рак грудей.

На прес-конференції в УНІАН режисер фільму Наташа Бабенко, яка  вже 12 років живе у США  та вивчає режисуру у школі мистецтв Нью-Йоркського університету Тіша,  повідомила, що стрічку створено у співпраці з актрисою Тетяною Кот, яка багато років працювала в театрах Нью-Йорка.

“З Тетяною ми спілкувались про це рік. Я, напевне, дізналась про рак трохи більше, ніж варто було. Але я впевнена, що саме це має робити режисер, переживаючи все зі своїм героєм. Мене в роботі цікавить лише людська душа. Я думаю, що важливо не боятися заходити за картинку і дивитися, як це боляче”, - розповіла Бабенко.

За її словами, головна героїня фільму розповідає про свій досвід життя з раком грудей мовою танцю, поезії та віртуальної реальності, документальний контекст переплітається зі сценами, які відображають внутрішній емоційний стан героїні, а кульмінаційним моментом є тактильна взаємодія.

“Перед завершенням фільму Тетяна просить глядача взяти її за руку, і далі відео розгортається по-різному, залежно від відповіді. Якщо глядач або глядачка простягає руку, то відчує дотик до руки модератора. Зазвичай модератором виступаю я. Цей дотик запускає у фільмі особливе завершення, яке зміниться, якщо руку модератора відпустити. Наразі в нас є чотири варіанти завершення фільму. Нарешті глядач має право вільного емоційного вибору. Я думаю, що це і є кіно майбутнього”, - зауважила режисер.

Як повідомила Бабенко, на сьогодні фільм переглянули близько 100 людей. “Завдяки цьому тактильному контакту я пам'ятаю кожного із глядачів”, - додала вона.

За словами Бабенко, така інтерактивність стала можливою завдяки технології, яку вона та її друзі-співавтори фільму Аюшман Пандей та Алексія Кирякопулос розробили спеціально для проекту.

На створення фільму “Нормальний день” пішло близько року. Вартість стрічки - близько 20 тис. доларів. Зараз вона перебуває у фестивальний ротації, і згодом її планують показати на фестивалі у Хорватії.

“Фільм навряд чи стане масовим. Але технологія, яку ми створили, може використовуватись та продаватись. Наприклад, віртуальну реальність зараз вже почали використовувати для боротьби з аутизмом. Я думаю, що в моєї технології велике майбутнє. Ми з командою це поки сприймаємо як певний соціальний експеримент, слідкуємо, яку реакцію він викликає. Але є ідея пропонувати це як арт-терапію для людей, які хворіють на онкологію, в американських клініках”, - акцентувала  режисер Наташа Бабенко.

Фото з  прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/81750