За словами експертів, такий обсяг коштів свідчить про те, що українська аудиторія є дуже цікавою для вітчизняного і зарубіжного бізнесу.

Київ. 13 вересня. УНІАН. Обсяг ринку інтернет-реклами в Україні в першому півріччі 2018 року, згідно з результатами дослідження Інтернет Асоціації України спільно з компаніями Dentsu Aegis Network Ukrainе і SimilarWeb, зріс до 3,7 млрд грн.

Результати дослідження було оприлюднено під час прес-конференції в УНІАН.

«Обсяг пошукової реклами в першому півріччі 2018 року, за даними нашого дослідження, становив 2,612 млрд грн (показник визначається як гроші рекламодавців, витрачені на розміщення реклами в пошукових системах для інтернет-користувачів з України, - УНІАН). А підсумувавши обсяги ринку інтернет-реклами, можна констатувати, що за підсумками першого півріччя обсяг інтернет-реклами в Україні становив 3,7 млрд грн», - повідомив представник компанії Dentsu Aegis Network Ukrainе Олександр Яценко.

Як зазначив присутній на прес-конференції голова комітету Інтернет Асоціації України з питань інтернет-реклами Михайло Коміссарук, дані пораховано з урахуванням вкладених коштів з боку як українських, так і зарубіжних рекламодавців.

«Тут важливо звернути увагу, що це кількість грошей, яку «наклікала» українська аудиторія на рекламних оголошеннях внаслідок пошуку. Істотну частину тут становлять зарубіжні рекламодавці, великі бренди, які платять пошуковим сервісам за кордоном. Тобто це не цілком український ринок в класичному розумінні, а це обсяг грошей, які інвестували рекламодавці в просування своїх товарів і послуг на українську аудиторію, не тільки України», - пояснив він.

Водночас Коміссарук зазначив, що, за прогнозами, загальний обсяг вкладених коштів в інтернет-рекламу в Україні в поточному році перевищить 9 млрд грн, що приблизно дорівнює обсягу вкладених коштів у рекламу на телебаченні.

«Можна вже впевнено сказати, що інтернет-реклама як канал просування товарів і послуг як мінімум на другому місці, і чи цього року, чи в наступному обжене телевізійну рекламу. Це, за прогнозами Всеукраїнської рекламної коаліції, більш як 9,2 млрд грн до кінця року», - сказав він.

За словами виконавчого директора Інтернет Асоціації України Володимира Куковського, проведені дослідження є об'єктивними.

«Ці дослідження і медійної інтернет-реклами, і платного пошуку проводяться винятково інструментальними методами, тут немає експертної складової. Саме це підтверджує їх об'єктивність», - сказав він.

За словами експертів, приріст українського ринку є одним з найбільш значних порівняно з країнами Європейського Союзу.

«Це все свідчить про те, що в будь-якому разі, йдеться про українських чи зарубіжних рекламодавців, українська аудиторія є дуже цікавою для бізнесу, він хоче з нею комунікувати, вкладає все більше інвестицій у взаємодію з українськими споживачами. Це плюс для ринку, а також інших гравців - медійників, агентського бізнесу, технологічних компаній», - сказав Яценко.

Також експерти відзначили, що на сьогодні близько 63% всієї інтернет-реклами в Україні розміщується за допомогою мобільних пристроїв, тобто смартфонів і планшетів.

Як повідомляв УНІАН, за даними Інтернет Асоціації України, обсяг ринку медійної інтернет-реклами в Україні в 2017 році, порівняно з 2016 роком, зріс на 40% - до 2,51 млрд грн

У серпні заблокована в Україні російська соціальна мережа «Вконтакте» виявилася на четвертому місці за відвідуваністю українцями. У першій десятці опинилися й інші заборонені до відвідування в Україні сайти - «Яндекс» і «Одноклассники».

Довідка УНІАН. Інтернет Асоціація України (ІнАУ) була створена в листопаді 2000 року з метою консолідації зусиль всіх зацікавлених сторін у розвитку Інтернету в Україні. Об'єднує понад 200 постачальників інтернет-послуг. Повсякденна діяльність ІнАУ полягає в практичній реалізації проектів, що сприяють розвитку українського сегменту глобальної мережі Інтернет, приділяє увагу захисту законних інтересів своїх членів, надаючи їм консультаційну та юридичну підтримку і забезпечуючи діалог з державними органами.