Під час фестивалю будуть діяти виставки та етно-зона з лляними виробами, ярмарок органічної їжі, а також відбудеться виставка дронів, які можна використовувати в агробізнесі.

Київ. 12 вересня. УНІАН. У селі Стремигород Житомирської області 16 вересня пройде четвертий Міжнародний фестиваль льону.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила головний організатор фестивалю, депутат Житомирської обласної ради Ірина Костюшко.

«У цьому році 16 вересня пройде четвертий Міжнародний фестиваль льону на незмінній локації - в селі Стремигород Коростенського району Житомирської області. Цей соціальний проект не тільки про льон,  він в першу чергу про збереження наших традицій і звичаїв, нашої історичної пам'яті», - сказала Костюшко.

За її словами, в цьому році розважальна програма фестивалю буде істотно розширена.

Зокрема, в рамках фестивалю відбудеться виставка сучасної техніки, де організатори продемонструють, яким чином безпілотні літальні апарати можна задіяти в агробізнесі, як вони спрощують роботу і стають звичними в полях.

Ірина Костюшко  зазначила, що учасників фестивалю чекає шоу, де можна буде побачити трюки на конях, лицарів і танці.

Під час заходу відбудеться модний показ одягу з льону, будуть діяти дитячий та спортивний зони, аквагрим, працюватимуть аніматори і фудзона зі справжньою українською кухнею.

«У цьому році ми представляємо оновлену розважальну програму: етно-зона, фудзона, фотозона, сцени, панель для нетворкінгу аграріїв, які вирощують льон, та багато цікавого для  інших гостей. Також ми додали виставку нових технологій, зокрема дронів, які використовуються в агрогалузі. Ще з нового те, що ми зробили акцент саме на органічне виробництво, у нас буде окремий ярмарок органічних продуктів», - акцентувала організатор фестивалю. Вона наголосила на важливості популяризації органічних продуктів в Україні.

Фестиваль пройде під гаслом "Органічні компанії - здорова нація".

«Ми хочемо популяризувати органічне виробництво тому, що це не тільки наше здоров'я, це ще й збереження наших земель.Тому ми і проводимо органічний ярмарок», - зазначила  Ірина Костюшко.

На ярмарку будуть представлені сири, молочні товари, крупи, цукерки органічного виробництва з усієї України. Також в рамках фестивалю головний спонсор заходу - аграрна компанія «Зоря» ексклюзивно представить конопляне і льняне органічні масла власного виробництва.

Ірина Костюшко підкреслила, що одним із завдань фестивалю є відродження льонопереробні виробництва в Україні.

«Наша країна колись мала значні потужності з виготовлення льоноволокна, у нас було п'ятдесят шість заводів, а сьогодні немає жодного. Потрібно думати про те, що робити в майбутньому. Зараз немає сенсу аграріям вирощувати льон-довгунець, з якого виробляють лляну тканину, якщо немає переробки. Саме за допомогою такого фестивалю ми хочемо звернути увагу і влади, і бізнесу, що необхідно відродити льонопереробні виробництво», -  акцентувала вона.

За словами Ірини Костюшко, в цьому році на фестивалі очікується близько десяти тисяч гостей.

Як повідомляв УНІАН, у 2017 році участь у III Міжнародному фестивалі льону на Житомирщині взяли понад сім тисяч осіб.