Активісти громадських організацій заявили, що ходитимуть до штабів політиків і надаватимуть їм інструкції щодо того, як ті повинні вибачатися за невиконанні обіцянки, надані під час попередніх виборчих кампаній.

Київ. 11 вересня. УНІАН. Громадські організації "СТРУМ", Антикорупційний громадянський рух "Україна - Європейський вибір", Профспілка працівників фізичної культури та спорту, а також благодійний фонд "Інтеграція" анонсували початок всеукраїнської акції прямої дії "За що мають вибачатись політики".

Як заявила на прес-конференції в УНІАН представник руху "Україна - Європейський вибір" Тетяна Галюк, активісти вимагатимуть від всіх політиків вибачитися за невиконанні обіцянки.

"Ми вже пішли в регіональні штаби. Наші представники були в Житомирі, Кропивницькому, Херсоні. Ми відвідали всі штаби головних політичних сил. Хочу наголосити - всі. Реакція була зовсім різною. Одні з розумінням ставилися, інші - ні", - заявила вона.

"Тепер з тим самим питанням ми підемо до центральних штабів партій. Відповідальність має стати невід'ємною частиною української політики", - додала Галюк.

Як уточнив представник благодійного фонду "Інтеграція" Вадим Тарасенко, учасники акції ходитимуть до штабів, передусім, політичних «важковаговиків», і надаватимуть їм інструкції щодо того, як ті повинні вибачатися за невиконанні обіцянки, надані під час попередніх виборчих кампаній.

"Для громадських організацій ми зробили покрокову інструкцію. Ми будемо звертатися до відповідних політиків. А саме - до Анатолія Гриценка. До його штабів будуть висунуті покрокові інструкції, чи готові вони вибачитися чи не готові? Це - пан Бойко, "Опозиційний блок". Це - "Батьківщина", Юлія Володимирівна Тимошенко. І - Петро Олексійовичу Порошенко. До них будуть в штаби відповідними працівниками надані покрокові інструкції", - заявив він.

Разом з тим представник Профспілки працівників фізичної культури та спорту Вадим Циганок зазначив, що, наприклад, нинішній президент повинен вибачитися за невиконану обіцянку утримувати курс долара не вище 12 гривень та за відсутність зміни виборчого законодавства; Тимошенко - за підписання газових контрактів з РФ 2009 року.

За його словами, Гриценко має вибачитись за те, що коли він обіймав посаду міністра оборони "дуже багато було зроблено, щоб армія була розпродана", що знекровило Збройні сили та спровокувало Росію до агресії; голова «Опозиційного блоку» Юрій Бойко - за співпрацю з колишнім президентом України Віктором Януковичем та за відмову у нинішній каденції парламенту визнати Росію агресором.

"Щоб у нас була довіра народу, (всі ці факти - УНІАН) потребують вибачень від цих великих політиків, які хочуть керувати нами від нашого начебто імені", - пояснив Циганок.

Своєю чергою представник громадської організації "СТРУМ" Андрій Подзега пояснив, що виконання передвиборних обіцянок є найголовнішим критерієм оцінки діяльності президента.

"Для того, щоб захистити себе від розчарувань після обману кандидатів щодо завідомо нездійсненних обіцянок, громадськість має вимагати від політиків визнання та вибачення за ті порожні обіцянки, які вони надавали під час своїх каденцій або за той час, коли вони були на тих чи інших посадах", - зазначив він.