За підсумками форуму його учасники підготують резолюцію до Кабінету міністрів щодо розробки заходів захисту навколишнього середовища на державному рівні.

Київ. 11 вересня. УНІАН. У приміщенні Київської міської державної адміністрації 14 вересня відбудеться Міжнародний екологічний форум, присвячений проблемам збереження навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів, повідомила на прес-конференції в УНІАН керівник проекту МЕФ (Міжнародні екологічні проекти) Таїсія Кривенко.

«Сьогодні можна сказати, що вже немає такої дорослої свідомої людини, яка б не чула про тему екології й про те, що ми увійшли в екологічну катастрофу. І, звичайно, це наштовхує на думку про те, що необхідно щось робити і в нашій країні. Зокрема, на форум виносяться дві основні проблеми: збереження навколишнього середовища і раціональне використання природних ресурсів», - повідомила Кривенко.

За її словами, для обговорення зазначених проблем у рамках форуму виступлять українські вчені, ректори академій, а також будуть представлені українські інноваційні проекти в сфері екології.

«Також у нас долучені міжнародні організації зі своїми проектами, зокрема, Німецько-Українська торгово-промислова палата, Американська торгова палата в Україні та Канадсько-Українська торгова палата. У нас буде багато керівників екологічних управлінь з усієї України, а також у нас заявлена Асоціація малих міст України. На сьогодні у нас підтвердили свою участь у форумі 17 мерів України», - повідомила Кривенко.

Присутній на прес-конференції президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Володимир Щелкунов зазначив, що за результатами форуму учасники підготують резолюцію до Кабінету міністрів щодо розробки заходів захисту навколишнього середовища на державному рівні.

«Основні напрями, які взяла Україна на переговори з Євросоюзом - це екологічні, економічні і соціального характеру. Тому актуальність цього заходу, де ми є одним зі співорганізаторів, така висока. І за тією резолюцією, яку ми ухвалимо за підсумками заходу, будуть певні доручення уряду. Також думаю, що ми заснуємо за підсумком форуму постійно діючу систему роботи з питань екології», - сказав Щелкунов.

У свою чергу, радник голови Агентства з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності України) Костянтин Гура відзначив, що українська влада для досягнення енергетичної незалежності та енергозбереження має створити умови щодо залучення приватних інвестицій в галузь.

«Україна взяла курс на розвиток енергоефективності, розвиток відновлюваної енергетики тому, що нам потрібно скорочувати споживання природного газу, і необхідно виконувати вимоги ЄС, якщо ми дійсно хочемо стати європейською державою. На виконання європейських директив були ухвалені чіткі національні плани дій з енергоефективності та відновлюваної енергетики до 2020 року. І якщо ми говоримо про завдання, які нам треба виконати до 2020 року, необхідно залучити величезну кількість фінансових ресурсів. Наприклад, говорячи про "зелені проекти", проекти відновлюваної енергетики, нам, як мінімум, необхідно залучити близько 10 млрд євро приватних інвестицій», - зазначив Гура.

Як повідомила на цій прес-конференції головний науковий співробітник лабораторії економіки Інституту зрошуваного землеробства НААН України Людмила Грановська, особливу увагу в рамках вирішення екологічних проблем у нашій країні необхідно приділити деградації земельних ресурсів.

«Зараз велика екологічна проблема із земельними ресурсами. Не тільки Україна страждає від деградації земельних ресурсів, майже 200 країн світу перебувають в зоні, яка своїми кліматичними умовами призводить до деградації та спустелювання земельних ресурсів: це високі температури, перепади температур, мала кількість опадів. Це все стосується і півдня України і, якоюсь мірою, центральної України. Тому, за даними різних інститутів, в Україні фіксують близько 10-15 млн га земель, що перебувають у деградованому стані», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, 7-8 вересня сімнадцять українських міст приєдналися до всесвітньої акції «Дій за клімат», метою якої є об'єднання зусиль міст у протидії кліматичним змінам.