Київ. 23 грудня. УНІАН. Міністерство економічного розвитку і торгівлі розробило проект концепції "зеленої" економіки, яка передбачає стимулювання економічного зростання в країні зі збереженням природних фондів України.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила консультант голови Мінекономрозвитку Людмила Мусіна.

«Мінекономрозвитку спільно з іншими організаціями розробило проект концепції державної політики розвитку «зеленої» економіки, який зараз перебуває на узгодженні з іншими центральними органами виконавчої влади», - сказала Мусіна.

Відео дня

За її словами, розвиток «зеленої» економіки дозволить країні впроваджувати екологічні інновації та нарощувати екологічні інвестиції, що зменшить обсяги використання природних ресурсів і витрати на них.

«Ми роботу тільки починаємо, для того щоб зробити країну придатнішою для життя, а економіку «зеленішою», тому що зараз вона називається «коричневою», тобто така, що забруднює», - сказала Мусіна, відзначивши, що для цього можна використовувати досвід країн Європейського Союзу.

З думкою про необхідність впровадження концепції «зеленого» зростання економіки погодився експерт ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і навколишнє середовище» Андрій Андрусевич.

«Основним пріоритетом має бути економічне зростання, яке має позначатися на якості життя людей, охороні навколишнього середовища, використанні природних ресурсів тощо», - сказав Андрусевич.

За його словами, Україні також необхідно ввести моніторинг характеристик «зеленого» зростання за методологією Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), що дозволить визначити тенденції розвитку економіки.

«В Україні на сьогоднішній день чомусь не ведеться комплексний моніторинг того, куди рухається країна в своїх соціально-економічних програмах. Є окремі секторальні стратегії та програми, але потрібен комплексний підхід до моніторингу розвитку всіх показників», - відзначив Андрусевич.

Водночас голова наглядової ради Фонду цільових екологічних інвестицій Олексій Хабатюк розповів, що українська економіка є дуже енергоємною через переважання металургійної та хімічної промисловості, а також високого споживання енергоресурсів з боку населення. Експерт висловив думку, що в таких умовах державі необхідно розвивати галузі, які виробляють наукоємну продукцію.

«Вони створюють високу додаткову вартість і мало споживають природних ресурсів, що істотно знижує енергоємність валового продукту країни», - сказав Хабатюк.

Як повідомляв УНІАН, за словами прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, стабілізація економічної ситуації в Україні в 2015 році буде досягнута завдяки проведенню реформ і за рахунок одержання фінансової допомоги від міжнародних фінансових організацій та інституційних інвесторів.

Організація економічного співробітництва і розвитку створена в 1961 році на базі Європейської організації економічного співробітництва, заснованої для управління допомогою з боку США і Канади в рамках Плану Маршалла з реконструкції Європи після Другої світової війни.

Ядром цієї організації спочатку були країни Європи і Північної Америки. Сьогодні ОЕСР об'єднує 34 країни світу.

Україна має намір в середньостроковій перспективі стати членом ОЕСР.

Фото новини з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/53551