Селище має погасити борг у розмірі 28 млн грн перед НАК «Нафтогаз України».

Київ. 6 вересня. УНІАН. Селище Коцюбинське, що входить до складу Ірпінської міської ради, ризикує цієї зими залишитися без опалення, якщо не сплатить багатомільйонний борг перед Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України».

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив депутат Ірпінської міської ради Богдан Слюсаренко.

Відео дня

«На сьогодні селище на межі зриву опалювального сезону. Чим це закінчиться - ніхто не знає», - зазначив він.

За словами Слюсаренка, борг селища перед НАК «Нафтогаз України» становить 28 млн грн, і виник він через неправомірні дії сільського голови Ольги Матюшиної.

Як повідомив присутній на прес-конференції депутат Коцюбинської селищної ради Олексій Зінкевич, половину цього боргу становить штраф за несанкціонований відбір блакитного палива, який проводився минулої зими.

«Ольга Матюшина судилася з теплопостачальною організацією «Майстер-Енерго». За рішенням суду котельні були заарештовані і передані на збереження єдиному комунальному підприємству селища ЖКГ «Біличі», - сказав він.

Однак, за словами Зінкевича, це не зупинило Матюшину, яка дала вказівку розпочати відбір природного газу, з якого почали виробляти теплову енергію і продавати її населенню, хоча для цього не було ні ліцензії, ні затвердженого тарифу, ні дозволів.

Зараз, додав він, необхідна робота з підготовки інфраструктури Коцюбинського до зими 2018-2019 років не проводиться.

«На сьогодні підготовка житлового фонду до нового опалювального сезону не ведеться. Ні зовнішні мережі, ні внутрішньобудинкові мережі не обслуговуються, перевірка не проводиться. Держенергонагляд не запрошують, актів готовності та паспортів готовності немає, хоча ці роботи не вимагають великих фінансових витрат», - сказав він.

Учасники прес-конференції зійшлися на думці, що одним із шляхів виходу з ситуації, що склалася, є спрямування коштів з бюджету Коцюбинського на погашення боргів. При цьому вони вказали на те, що шляхом маніпуляцій виконання бюджету було заблоковано, тому сьогодні за рахунок нього фінансуються лише захищені статті.

Як повідомляв УНІАН, станом на кінець липня в Україні до опалювального сезону 2018-2019 років підготовлені 51,8% житлових будинків і 51,5% об'єктів соціальної сфери.

Наприкінці червня Геннадій Зубко заявив, що місцеві органи влади спрямовують лише 3% бюджету розвитку на підготовку до опалювального сезону 2018-2019 років, чого може бути недостатньо для нормального проходження осінньо-зимового періоду.