До кінця 2019-го року планується створити такі центри у кожній області.

Київ. 6 вересня. УНІАН. В Україні відкрили вже шість Центрів громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я - у Київській, Рівненській, Полтавській, Херсонській, Сумській та Чернігівській областях.

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН повідомив генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта.

“Центр громадського здоров'я та МОЗ активно працюють над питанням гуманізації медицини. В листопаді 2016 року була прийнята концепція реформування громадського здоров'я, яка передбачала проведення профілактичних заходів та створення таких центрів”, - сказав Курпіта.

Він додав, що шість Центрів громадського здоров'я були створені в Київській, Рівненській, Полтавській, Херсонській, Сумській та Чернігівській.

"Київ був одним з перших регіонів, в якому створили такий центр. Найближчим часом такі центри створять у Львівській та Кіровоградській областях. На кінець року ми плануємо, що в Україні вже буде 12 регіональних центрів, а наприкінці наступного - по одному у кожній області", - додав директор Центру громадського здоров’я.

За його словами, українці відстають від середніх європейських показників тривалості життя на 8 років, а двоє з трьох українців помирають від тих хвороб, яким можна було запобігти.

"Наразі на рівні уряду приймається ряд важливих заходів. В минулому році були внесені зміни до Бюджетного кодексу України. Так, з 1 січня 2020 року вводиться програма фінансових гарантій і фінансування програм національного і регіонального рівнів громадського здоров'я. Тепер у нас з’явиться шанс розробити цю програму, яка буде не просто політичною заявою, а фінансовою програмою, яку зможуть відчути кияни", - зазначив Курпіта.

За словами виконавчого директора Благодійної організації «100 відсотків життя. Київський регіон» Лади Булах, виділено 1 млн грн з бюджету Києва для соціального супроводу людей, у яких виявлено ВІЛ, та для паліативної допомоги на дому хворим на СНІД.

"Наша організація займається підтримкою розвитку Центрів громадського здоров'я. Ми спробували реалізувати соціальну допомогу для людей. Нам вдалося домогтись запровадження ставок соцпрацівників у клініко-діагностичних центрах Києва. Це було адміністративно не просто зробити, але наразі створено вже 11 робочих місць. Для нас важливо не втратити людину, яка дізналася про свій ВІЛ-статус. В цьому році лише половина таких людей стали на диспансерний облік. Завдання соцпрацівника підтримати таку людину, щоб вона не ховалася від суспільства та лікарів, а продовжувала лікування", - додала Булах.

Вона зазначила, що з минулого року БО «100 відсотків життя. Київський регіон» вдалось запровадити механізм закупівлі соціальних послуг через систему Prozorro.

"В цьому році вже закуплено сім соціальних послуг з кризової допомоги паліативним пацієнтам. До кінця року сподіваємось на закупівлю послуг соцсупроводу пацієнтам, які дізнались про свій ВІЛ-діагноз. В рамках програми вже 70 таких людей отримали соціально-матеріальну допомогу. Ми домоглися забезпечення для пацієнта доступу до діагностики на дому. На жаль, протягом дії програми семеро пацієнтів пішли з життя, але участь у програмі дала можливість мінімізувати всі негативні фактори для самого пацієнта та його родичів”, - наголосила Булах.