В Україні впровадження світлодіодної техніки в останні роки стало безальтернативним напрямом у забезпеченні освітлення - експерти

Фахівці галузі відзначають, що, крім інфраструктури і медицини, світлодіодна техніка стає дедалі затребуванішою в сільському господарстві.

Київ. 5 вересня. УНІАН. В Україні впровадження світлодіодної техніки (так зване LED освітлення) в соціальній сфері, виробництві і комунальному господарстві в останні роки стало безальтернативним напрямом у забезпеченні освітлення.

Відео дня

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив заступник голови правління «Асоціації виробників світлодіодної техніки» Сергій Хоперський.

«На потреби освітлення у всьому світі витрачається близько 20-25% усієї виробленої енергії. Світлодіодне освітлення в останні роки і в Україні - безальтернативний напрям у забезпеченні освітлення. Те, що було раніше - лампи розжарювання, люмінесцентні, ртутні, металогалогенні - купують дедалі менше. Світлодіодне освітлення затребуване в соціальній сфері, комунальному господарстві, транспорті, виробництві, коли освітлення це і є засіб виробництва. Сільське господарство - відносно нова сфера для світлодіодної техніки, однак вона швидко розвивається», - зазначив Хоперський.

З метою підтримати кращі українські проекти в галузі і розповісти про перспективи розвитку світлодіодної техніки в Києві 12-14 вересня відбудеться п'ята Міжнародна виставка світлодіодного освітлення за підтримки Асоціації виробників світлодіодної техніки.

За словами присутнього на прес-конференції керівника департаменту «Світлодіодне освітлення» групи компаній ЕКТА Максима Маслова, цього року на спеціалізованій виставці представлять нову техніку, зокрема, для сфери сільського господарства.

«На виставці з'явилися нові розділи, які відповідатимуть потребам сучасного життя. Це розумне освітлення міста майбутнього Smart lightning city, агроосвітлення, адже світлодіодне освітлення дуже широко зараз використовується в сільському господарстві, і ми запустили школу LED Expo, де ми більш детально донесемо до наших відвідувачів і споживачів, що нового є в світлодіодному освітленні», - сказав Маслов.

У свою чергу, генеральний директор компанії «Шредер-Україна» Костянтин Петренко зазначив, що якісне енергоефективне освітлення є важливим для забезпечення безпеки в містах і на дорогах.

«Ми вважаємо, що донесення думки про якість освітлення, його важливість, зв'язок з безпекою в місті, комфортом, безпекою дорожнього руху, є дуже важливим для нашої країни, адже ми виробляємо обладнання для таких публічних клієнтів як «Укравтодор», «Укрзалізниця», порти і так далі», - наголосив Петренко.

Разом з тим, за його словами, в Україні не вистачає лабораторій, які могли б перевіряти відповідність того чи іншого об'єкта параметрам освітлення згідно з Державними будівельними нормами і міжнародними нормами.

Керівник Центру енергоменеджменту Національного університету «Києво-Могилянська академія» Андрій Китаєв акцентував увагу на значенні світлодіодної техніки в енергоефективності.

«Будь-який фахівець, який займається питанням енергоефективності свого підприємства, повинен робити енергетичне планування, і якраз LED освітлення і проекти, які пов'язані з впровадженням ефективного розумного освітлення - це драйвер енергоефективності будь-якої компанії», - сказав він.

Заступник директора з розвитку компанії «Атилос» Сергій Хархун на цій прес-конференції наголосив, що освітлення на українських дорогах, як і раніше, дуже енерговитратне.

«Практично всі дороги у нас мають освітлення 70-80-х років, це було освітлення натрієве і ртутне, яке дуже енерговитратне, і воно має дуже низький коефіцієнт освітлення, погано передає кольори і стан дороги. Светодіодне освітлення має втричі більший коефіцієнт освітлення і воно є ближчим до сонячного освітлення, більш ефективним для дорожнього покриття і руху. В останні 10 років траси в Україні обладнуються сучасним світлодіодним освітленням, але це дуже мало. 80-90% доріг мають старе освітлення, яке потрібно замінити», - сказав Хархун.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році в Києві планують замінити близько 12 тисяч світильників вуличного освітлення на LED.