Захисники  акцентують, що влада навмисне провокувала «торнадівців», яких тримають у СІЗО, щоб змусити їх відмовитися від оскарження своїх вироків в Апеляційному суді.

Київ. 29 серпня. УНІАН. Захисники колишніх бійців роти МВС України «Торнадо» стверджують, що ситуація з  «торнадіцями» у Київському СІЗО 9 серпня була спровокований самою владою.

Про це було заявлено під час  прес-конференції в УНІАН за участю адвокатів "торнадівців" Руслана Сушко, Вадима Костенка, Андрія Стеблевського, Сергія Крижанівського та  Юрій Кармазіна (виступав з відеозверненням з лікарні).

Відео дня

За словами адвоката Руслана Сушко,  вже понад рік його клієнтів незаконно утримують у слідчому ізоляторі Києва, оскільки рішення суду першої інстанції ще не набуло чинності, а запобіжний захід їм щокожні два місяці суд не подовжував, як це вимагає Кримінальний процесуальний кодекс щодо осіб, які ще не вважаються засудженими.

Окрім того він додав, що інцидент у слідчому ізоляторі Києва, що стався 9 серпня і вину за який прокуратура покладає на «торнадівців», насправді є способом тиску на його клієнтів задля того, щоб вони відмовилися від оскарження свого вироку в апеляційному порядку.

В свою чергу інший адвокат «торнадівців» Сергій Крижанівський вважає, що в цілому переслідування його підзахисних пов’язане з тим, що в 2015 році вони протистояли контрабанді з ОРДЛО, яка, на його думку, не могла відбуватися без відома керівництва військової прокуратури України.

Окрім того, захисник розповів, що його клієнти звернулися з цивільним позовом про захист честі та гідності до військового прокурора України Анатолія Матіоса, і завтра стане відомо, який саме суддя слухатиме цю справу.

Також,  в ході прес-конференції до журналістів звернувся адвокат і народний депутат України 2-го, 3-го, 4-го і 6-го скликання Юрій Кармазін, який також є захисником «торнадівців».

Він повідомив, що коли в слідчому ізоляторі виник інцидент за участі його підзахисних, він приїхав туди, щоб зустрітися із своїми клієнтами і розібратися в ситуації, попередивши перед цим про свій візит керівництво установи. Проте біля будівлі слідчого ізолятора його побили правоохоронці.

Це  Юрій Кармазін розцінює як тиск на себе як адвоката.

«9-го числа я прибув до СІЗО, попередньо повідомивши начальника слідчого ізолятора про візит. Але зіткнувся зі звірячим ставленням, коли спробував зустрітися зі своїм клієнтом», - сказав Кармазін.

Учасники прес-конференції – адвокати «торнадівців» заявили, що невідкладно звернуться до генерального прокурора України Юрія Луценка, як з приводу побиття адвоката, так і стосовно ситуації навколо справи колишніх бійців розформованої роти МВС України «Торнадо» в цілому.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство юстиції 9 серпня заявляло, що екс-бійці розформованої роти «Торнадо», які утримуються в Лук'янівському СІЗО, вчинили спротив під час спроби правоохоронців провести обшуки у їхній камері. 

Колишній заступник командира роти «Торнадо» Микола Цукур заявляв про спробу правоохоронців розвезти всіх засуджених екс-бійців роти, які перебувають у Лук'янівському СІЗО, по різних місцях утримання.

Адвокат «торнадівців» Володимир Якимов у коментарі УНІАН заявив, що раніше правоохоронці кілька разів намагались розвезти підзахисних по різних СІЗО.