Київ. 23 серпня. УНІАН. Зокрема,  велику стурбованість викликає різке падіння рівня життя та безпеки , а також  погіршення демографічної ситуації в Україні.

Про це йшла мова під час експертного обговорення в УНІАН, приуроченого до Дня незалежності України, за участю: академіка та віце-президента Академії економічних наук України, академіка Академії вищої освіти України, академіка Академії соціального управління України, доктора економічних наук, кандидата  медичних наук  Анатолія Пешко; президента  Української асоціації професіоналів безпеки Сергій Шабовти; експерта Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолога Миколи Спірідонова; політконсультанта, політолога  Руслана Бізяєва; народної артистки України, Героя України Ніни Матвієнко.

Як зауважив  академік та віце-президент Академії економічних наук України, академік Академії соціального управління України, доктор економічних наук, кандидат медичних наук Анатолій Пешко , у 1990 році українців було більш як 50 млн.

«Демографічна ситуація в Україні катастрофічна. За офіційною статистикою озвучується цифра 42,6 млн людей, однак за даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи, станом на 1 січня 2017 року чисельність населення, без урахування тимчасово окупованих територій, складає всього 36 млн людей. За даними ООН та Світового банку, 6-7 млн молодих людей, найбільш працеспроможних, виїхали до європейських країн на заробітки в основному на чорнових, низькокваліфікованих роботах. Отже, кількість населення – не більш як 36 млн. Катастрофічна ситуація зі смертністю, яка у два рази виросла, і в два рази впала народжуваність. Таким чином в країні створюється ситуація, що через 20 років в Україні буде не більш як 20 млн українців. А нас було 50 млн», - зазначив академік Анатолій Пешко.

Високий рівень смертності в Україні, за його словами, не тільки за рахунок людей похилого віку, а й людей середнього віку, бо їм не надається відповідна медична допомога.

«Маса людей помирає працеспроможного віку, бо вони не можуть отримати нормальну медичну допомогу… Я не називатиму всі причини високої смертності, але основна – це глибока тотальна бідність, яка не дає людям забезпечити повноцінне харчування і придбання медпрепаратів, які б могли продовжити та зробити життя якісним, підтримувати людей у працеспроможному стані», -  акцентував Анатолій Пешко.

Він додав, що також різко погіршилось демографічне співвідношення в українському суспільстві. «Якщо раніше на одного працюючого в Україні був один непрацюючий, то сьогодні на одну працюючу людину припадає двоє непрацюючих», - сказав Пешко.

Така ситуація, за його словами, склалась через погіршення життя українців протягом років незалежності, що зумовлене неправильною політикою, яка реалізується в країні - соціальною, економічною, а також через безвідповідальність, непрофесіоналізм у гілках влади та корупцію.

Також академік Пешко сказав, що не бачить позитивних результатів реформ, які реалізуються в країні та розкритикував медичну реформу.

«Це медична реформа, яка забирає мільйони і буде забирати ще мільйони життів наших громадян… Медицина у нас буде платна і зокрема для проведення елементарної операції, наприклад, апендициту доведеться платити від 30 до 60-80 тис. грн, нейрохірургічні операції, травми – від 100 тис. грн і вище. Це означає, що тотально люди будуть помирати, бо їм не буде надаватися ніяка медична допомога. А розмови про страхову медицину, це просто блеф, її ніхто нікому не дає», - заявив, зокрема академік Пешко.

Присутня на заході народна артистка України Ніна Матвієнко водночас закликала українців не впадати у відчай.

«Навіть при цій всій ситуації я звертаюся сьогодні до свого народу з вітанням – зі святом нашої незалежності. Я дуже люблю свою землю, свою країну. Незалежність – це мати з малесенькою дитинкою, яку треба дуже берегти, плекати, допомагати цій незалежності. До синів і дочок України звертаюся, не будьте байдужими до нашої мами-незалежності. Ми такою ціною її сьогодні заробили, такою кров’ю, стільки дітей втратили… Ми повинні захистити свою землю», - сказала Ніна Матвієнко.

За словами політолога Руслана Бізяєва, Україна наразі стала соціально некомфортною країною, що стало одною з причин масової міграції, яка спостерігається.

«Що треба зробити, щоб Україна стала успішною країною? Треба терміново сформувати свою національну еліту, яка чітко відповість на питання, хто ми і куди ми йдемо. Зараз дуже швидко змінюється геополітична карта світу. Уже всім у світі зрозуміло, що попередня світова система рухнула, наступає час ситуативних союзів. І під час ситуативних союзів діє дуже простий і зрозумілий принцип – слабих топчуть, з сильними домовляються. Нам необхідно терміново стати сильними, треба припинити всі лінії розлому і всі конфлікти, як внутрішні, так і зовнішні. І всерйоз зайнятися економікою, бо економіка стоїть на чолі всього», -  акцентував політолог Бізяєв.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/81380