Зростання ВВП було забезпечене зростанням цін на метал і аграрну продукцію на зовнішніх ринках.

Київ. 23 серпня. УНІАН. Причиною торішнього зростання валового внутрішнього продукту є не збільшення реального виробництва, а вдала кон'юнктура на зовнішніх ринках, що дала змогу продати українські товари за вищою ціною.

Про це під час виступу на прес-конференції в УНІАН  заявив академік та віце-президент Академії економічних наук України, академік Академії вищої освіти України, академік Академії соціального управління України, доктор економічних наук, кандидат  медичних наук  Анатолій Пешко.

 «Це було пов'язано просто з успішною кон'юнктурою на зовнішніх ринках - зростанням цін на метал і зростанням цін на аграрну продукцію. За рахунок саме ціни, а не за рахунок обсягів вироблених товарів ми пережили падіння виробництва і отримали зростання валового внутрішнього продукту, хоч насправді реальне зростання не спостерігається, навпаки - спостерігається падіння виробництва практично в усіх галузях», - сказав він.

Також академік Пешко зазначив, що падіння курсу гривні влітку цього року викликане аж ніяк не сезонними коливаннями, а тим, що «в країні не працює промисловість та інші галузі».

За його словами, в цьому році вдвічі скоротився експорт техніки, гербіцидів і насіння, що вже призвело до негативних наслідків.

«Це означає, що вдвічі впало виробництво. Оскільки вдвічі впав експорт, то вдвічі впали і надходження в казну від акцизу і податку на додану вартість. Ось звідки насправді ростуть ноги дефіциту бюджету», - акцентував Анатолій Пешко.

Як повідомляв УНІАН, валовий внутрішній продукт України в 2017 році зріс на 2,2%. При цьому спад промислового виробництва в країні торік становив 0,1%.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/81380