Київ. 18 грудня. УНІАН. Кабінет міністрів України та дозвільні органи у сфері екології повинні спростити процедуру видачі екологічних дозволів для проектів з видобутку газу в Україні.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав директор компанії «КТ-Енергія», яка надає консультаційні послуги у сфері енергетики і нетрадиційних джерел енергії, Кирило Томляк.

«Ми розробили порядок з удосконалення... Йдеться фактично про чотири дозвільних документах - державна екологічна експертиза, а також державні дозволи щодо поводження з відходами, водокористування і викидів забруднюючих речовин у повітря», - сказав Томляк.

Відео дня

За його словами, зазначені документи згідно з діючими порядками отримати досить складно, а в деяких випадках навіть неможливо через неузгодженість у законодавчій базі. Експерт зазначив, що найчастіше надрокористувачі для отримання дозвільних документів змушені відвідувати різні відомства, замість того щоб отримати їх всіх в одному державному органі.

«Зараз на отримання чотирьох документів надрокористувач може витратити рік. Ми сподіваємося, що тепер, коли персональний склад міністрів затверджено, це питання буде вирішено швидко», - сказав експерт.

При цьому він наголосив, що в проектах з видобутку газу, зокрема нетрадиційного, необхідно бурити безліч свердловин, а якщо на отримання дозволів на одну свердловину інвестор витрачатиме рік, то швидко наростити видобуток газу в країні не вийде.

З його думкою погодився присутній на прес-конференції консультант проекту «Нетрадиційний газ в Україні» Микола Шлапак, зазначивши, що коригування у законодавства необхідно внести незначні.

Крім того, він розповів про законодавство в сфері видобутку нетрадиційного газу в Колумбії, Великобританії та Польщі, яке дає змогу населенню відкрито отримувати інформацію про вплив видобутку газу на екологію, що, на думку Шлапака, необхідно запровадити і в Україні.

«У всіх країнах суспільство має набагато більший доступ до екологічної інформації про проекти з видобутку нетрадиційного газу. Публікуються онлайн-звіти про вплив проектів на навколишнє середовище, інформація про хімічні речовини, що використовуються при виконанні гідророзриву пласта, а також дослідні документи в сфері охорони навколишнього середовища. Такі практики треба запровадити і в Україні», - наголосив експерт.

На його думку, це створить основу для ефективного діалогу між громадськістю, державними органами і видобувними компаніями про перспективи видобутку нетрадиційного газу в Україні.

Як повідомляв УНІАН, видобуток природного газу в Україні в січні-жовтні 2014 року збільшилася порівняно з аналогічним періодом 2013 року на 1,4% - до 16,4 млрд кубометрів.

У 2013 році видобуток газу збільшився порівняно з 2012 роком на 1,7% - до 20,4 млрд кубометрів.