Повноцінна реформа ДФС дозволить значно збільшити податкові надходження до державного бюджету.

Київ. 15 серпня. УНІАН. Громадські активісти закликають прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана прискорити реформу Державної фіскальної служби (ДФС), що дозволить значно збільшити податкові надходження до державного бюджету.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив координатор проекту «Стоп корупції» Роман Бочкала.

Він відзначив, що, незважаючи на часті заяви уряду про реформу Фіскальної служби та боротьбу з контрабандою, реальних позитивних змін поки що немає.

«Ми не бачимо цієї боротьби з контрабандою. Я б хотів звернути увагу прем'єр-міністра, що слова з ділом розходяться. Країну треба рятувати, скарбницю потрібно поповнювати, тому що в бюджеті дірка. Попереду дуже складна осінь, і як перекривати ці фінансові діри - незрозуміло», - сказав Бочкала.

Він повідомив, що, за різними оцінками, через корупцію на митниці держбюджет втрачає понад 4 млрд євро, тоді як прозора робота ДФС дозволила б значно збільшити надходження до скарбниці, однак за останні роки робота служби так і не змінилася.

«Ніякої реформи не відбулося, як працювала система «вирішувачів», як працювала система мінімізації, як працювала система фінансових «мийок» - так це зараз і відбувається», - зазначив активіст.

«Давайте поїдемо в будь-яку прикордонну область, подивимося, як працюють митні пости, подивимося, як мінімізуються платежі, як завозяться брендові речі з Європи під виглядом секонд-хенду, давайте подивимося, як вивозиться ліс. У нас третій рік діє мораторій на вивезення лісу-кругляку, але, якщо подивимося на цифри, то виявимо, що так багато, як у 2017 році, ліс не вивозили ніколи. А як його вивозять? Його вивозять за документами як дрова, і митники цього чомусь не помічають», - відзначив він.

У свою чергу, присутній на прес-конференції правозахисник «Стоп корупції» Ігор Бондарчук також поділився прикладом тиску співробітників ДФС на бізнес.

«Мене здивувала ситуація, що сталася менш ніж місяць тому, коли (на гарячу лінію «Стоп корупції» - УНІАН) зателефонували люди і кажуть: приїхали чотири податківця до нас на автомийку і заявили, що ми працюємо незаконно. Їм показали документи. У свою чергу податківці свій візит нічим не аргументували. Склалося враження, що вони вже почали «продавати квитки» на автомийках», - сказав Бондарчук.

При цьому він зазначив, що під час вивчення цієї ситуації з'ясувалося, що співробітники ДФС виїхали на автомийку без направлення чи листа, без постанови, а також не було складено жодного протоколу.

«Складається враження, що хлопці просто хотіли заробити. Такі ситуації необхідно не тільки припиняти, а й карати винних. Ми пішли до ДФС Києва, звернулися до ДФС України, тепер, звичайно, на цих хлопців чекає покарання. Але такі ситуації не поодинокі, вони відбуваються по всій Україні й не лише з автомийки, але, як мені здається, навіть з більш дрібним бізнесом», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 20 червня Кабмін затвердив план щодо боротьби з контрабандою, який передбачає координацію всіх правоохоронних органів і Державної фіскальної служби. Зокрема, уряд надав співробітникам Національної поліції право цілодобово перебувати на митних пунктах для виявлення порушень.

Прем'єр-міністр Гройсман назвав найбільш популярні схеми контрабанди, на боротьбі з якими будуть сконцентровані зусилля правоохоронців і уряду: оформлення вантажних автомобілів як порожніх, хоча насправді вони заповнені дорогим товаром; перетин кордону великою групою осіб (так звані «піджаки»), яка частинами переносить партію товару як ручну поклажу; підміна документів на товар, що робить його дешевшим від реальної вартості; використання так званого «шостого» методу розрахунку митної вартості, який дозволяє приховувати «сірий» імпорт; використання офшорних компаній, коли за допомогою симуляції порушень і подальшого рішення суду нібито повертають товар, хоча насправді імпортують його; ввезення низькоякісного палива під виглядом «Євро-4».

Крім того, глава уряду повідомив про кричущий випадок «чорного» імпорту нафтопродуктів, коли повний танкер заходить в нейтральні води, з українського берега до нього підпливають невеликі судна і розвантажують його, після чого танкер виявляється практично порожнім і проходить митне оформлення.

За оцінкою уряду, ефективна боротьба з контрабандою дозволить залучити в бюджет близько 100 млрд грн.