За словами адвоката компанії, 10 серпня під час обшуку СБУ в офісі Wnet було безліч процесуальних порушень.

Київ. 15 серпня. УНІАН. Інтернет-провайдер Wnet вважає безпідставним тиск на їхній бізнес із боку Служби безпеки України і заперечує звинувачення в незаконній діяльності компанії.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив комерційний директор компанії Wnet Сергій Ганичев.

«У п'ятницю, 10 серпня, о 14:26 робота офісу нашої компанії за адресою: м. Київ, вулиця Богдана Хмельницького, 48а була зупинена групою людей - співробітниками СБУ. Вони зайшли на територію і почали виводити співробітників із приміщень, проводити особисті огляди... Після обшуку залишилися вивернуті папки з документами і шухляди, які ніхто не розбирав, розкидані папірці посередині. Очевидно, що папки ніхто не розглядав, тому складається таке враження, що мета всього заходу - тиск правоохоронних органів або проникнення в наше комп'ютерне обладнання з метою закласти якісь дані», - сказав він.

При цьому Ганичев зазначив, що, згідно з камерами відеоспостереження в приміщенні, під час обшуку співробітники СБУ увійшли без понятих і відеофіксації, а поняті зайшли тільки через дві години.

Адвокат компанії Wnet Вадим Зубачевський відзначив, що під час обшуку СБУ він перебував у офісі й побачив безліч процесуальних порушень.

«Коли я намагався попросити посвідчення, то ніхто мені його не надав. Також всіх людей, які перебували в будівлі, заганяли в підвальне приміщення. Після цього всіх вивели і почали проводити обшук і допит без відеофіксації. Це є порушенням Кримінального процесуального кодексу. Крім того, ніхто не показав рішення (суду - УНІАН) на обшук. Тільки коли під'їхали ще адвокати, своє посвідчення показав лише один слідчий. Через деякий час слідчий показав рішення на обшук, але в ньому не містилося даних, за яким кримінальниму впровадженням йде обшук», - сказав він.

При цьому, за словами Зубачевського, під час обшуку слідчий відмовив у праві зафіксувати слідчі дії на відео.

«Більш того, коли всіх вигнали з приміщення, співробітники закрилися зсередини, але потім виходили і знову заходили в приміщення. Це суперечить Кримінального процесуальному кодексу», - наголосив він.

У свою чергу, адвокат Ігор Збіглей відзначив, що подібні обшуки для компанії Wnet не вперше.

«Події почалися ще в травні 2017 року, коли компанії інкримінували статтю «фінансування тероризму». Тоді проводилися обшуки і було вилучено обладнання на загальну суму 3,5 млн грн, яке необхідні для роботи компанії. З травня-червня 2017 року жодних дій у кримінальному провадженні немає, крім допиту кількох працівників компанії. Минуло вже майже півтора року, але нікому не оголошено підозру», - наголосив він.

Збіглей зазначив, що в червні 2017 року було порушено справу про ухилення від сплати податків.

«У рамках цієї справи також проводилися обшуки. В цілому за півтора року це п'ятий обшук в компанії. Зрозуміло, що ці дії можна розцінювати не як спробу знайти якісь докази. Адже, очевидно, що якщо є докази злочину, то після першого обшуку вони мають бути вилучені. Тому що потенційні злочинці їх заховають», - зазначив він.

Збіглей відзначив, що зараз є судове рішення, згідно з яким скасовані та визнані неправомірними претензії з боку податкової, а податкова інспекція видала довідку про те, що відсутні зобов'язання щодо сплати податків.

Як повідомляв УНІАН, за даними прес-служби Служби безпеки України, 1 червня 2017 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою Автономної Республіки Крим розкрили в столиці механізм незаконної маршрутизації інтернет-трафіку тимчасово анексованого півострова в інтересах російських спецслужб. Правоохоронці повідомили, що сегмент мережі та телекомунікаційне обладнання провайдера Wnet власники передали фіктивній комерційній структурі, контроль над якою отримала ФСБ РФ, яка встановила на обладнанні власні технічні спецзасоби. Незважаючи на це, власники українського провайдера продовжували маршрутизацію трафіку до точки доступу в Сімферополі.

Як спростування звинувачень у взаємоз'єднанні мереж Wnet з російським оператором «Кримком ЮГ», керівництво Wnet повідомило, що компанія Wnet не веде господарську діяльність і не надає телекомунікаційні послуги на території АРК, і ніколи не мала власних каналів у АРК. Більш того, компанія Wnet - інтернет-провайдер, а не оператор зв'язку, без власної мережі, який не може мати інтернет-з'єднань з будь-ким.

Довідка УНІАН. Wnet - український IP-оператор. Транспортна мережа національного масштабу протяжністю понад 2500 км охоплює більш як 40 міст України.

Мережа Wnet пов'язана з найбільшими точками обміну трафіком Європи і Росії незалежними каналами Nх10G, а сумарна пропускна здатність стиків із мережами провідних операторів перевищує 100 Гбіт/с.

Компанія має 5 регіональних офісів і головний офіс у Києві.