Прем’єра просять особисто втрутитися в ситуацію та знайти кошти на те, щоб відправити всіх важкохворих пацієнтів з державної черги на лікування за кордон.

Київ. 14 серпня. УНІАН. У громадській організації «Національний рух «За трансплантацію» закликають прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана терміново збільшити обсяги фінансування програми з лікування українців на кордоном.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова ГО «Національний рух «За трансплантацію» Юрій Андреєв.

Відео дня

«Українське законодавство гарантує важкохворим пацієнтам, яким неможливо надати медичну допомогу в Україні, оплату їхнього лікування за кордоном. Але що ми бачимо насправді: кожен важкохворий українець - і дорослий, і дитина - стикається з тотальною байдужістю чиновників», - сказав він.

Андреєв додав, що важкохворі пацієнти стають «заручниками» у власній країні, адже українська медицина «не в силах надати їм необхідну медичну допомогу», а для отримання її за кордоном необхідні величезні гроші.

«Для пересічної української родини суми в 100-200-300 тисяч доларів є захмарні», - підкреслив він.

За словами голови громадської організації, на сьогодні держава «не поспішає з допомогою в лікуванні важкохворих пацієнтів», тоді як для таких людей «інколи відлік іде на дні і на години», особливо, коли йдеться про трансплантацію, зокрема, кісткового мозку.

На прес-конференції виступили також родичі важкохворих українців, серед яких як дорослі, так і діти, та безпосередньо самі хворі. Зокрема, говорячи про маленького хлопчика, який потребує операції за кордоном та встановлення діафрагмального стимулятора дихання, Андреєв наголосив, що родина подала відповідні документи до Міністерства охорони здоров’я ще у листопаді 2017 року. «Хоча, згідно з положенням, яке є у Міністерстві охорони здоров’я, дається 20 робочих днів максимум, щоб поставити людину на чергу, на облік», - підкреслив він.

За його словами, у МОЗ «закінчилися кошти на програму лікування за кордоном».

Голова ГО додав, що ще в лютому в парламенті було зареєстровано законопроект, яким передбачається збільшити фінансування відповідної програми на 302 млн грн.

«Міністерство охорони здоров’я буквально кілька тижнів тому лише подало запит на збільшення фінансування. Притому що кошти закінчилися щонайменше 1,5 місяці тому», - наголосив Андреєв.

Крім того, він зауважив, що одним з обіцянь нової команди МОЗ було «впровадження в Україні трансплантації органів і кісткового мозку». «Але за два роки так нічого й не змінилося. Навіть виділені на 2018 рік, на так званий пілотний проект з трансплантації, 112 мільйонів гривень зараз залишаються невикористані… Вони не знають, як їх використати. На жаль, цей пілотний проект не запрацював, вже більше, ніж півроку пройшло», - сказав представник громадської організації.

За словами Андреєва, минулого року, не дочекавшись допомоги, померло 17 людей, які перебували у черзі на отримання допомоги від МОЗ на лікування за кордоном, цього року – вже троє.

«Просто деякі люди можуть не дочекатися необхідного лікування. А чиновники продовжують затягувати час всіма можливими способами. Зараз експерти затягують час… не дають свої висновки, щоб їх (пацієнтів – УНІАН) не ставили на облік. Тому що грошей в країні немає, навіщо їм зайві люди на обліку, це ж псує статистику», - сказав він.

Наразі в черзі на лікування за кордоном, зауважив Андреєв, понад 50 осіб, а ще десятки людей – на етапі подання документів чи їх розгляду.

Він продемонстрував підготований для передачі сьогодні лист до Гройсмана, у якому пропонуються шляхи вирішення ситуації, яка склалася. «Якщо вони не знають, де взяти гроші, - ми підказуємо», - додав голова громадської організації.

«Ми пропонуємо три варіанти забезпечення фінансування програми лікування за кордоном. Перший – це перерозподіл коштів між іншими програмами Міністерства охорони здоров’я», - зазначив Андреєв.

Крім того, за його словами, додаткові кошти на програму можна виділити з резервного фонду державного бюджету. «Третій варіант – збільшити обсяг джерел фінансування державного бюджету на програму лікування за кордоном за рахунок надлишку фактичних бюджетних надходжень. Це можна зробити за день, була б політична воля керівництва країни», - сказав представник ГО.

«Ми звертаємося до прем’єр-міністра Гройсмана, ми просимо особисто втрутитися в ситуацію, прийняти державницьке рішення, знайти кошти. Відправити всіх важкохворих пацієнтів з державної черги на необхідне лікування за кордон», - закликав Андреєв.