Київ. 16 грудня. УНІАН. Експерти вважають, що Україна має підтримувати зв'язок із населенням окупованих територій.

Про це вони сказали на прес-конференції в УНІАН.

Начальник відділу з питань Автономної Республіки Абхазія і колишньої Південно-Осетинської автономної області міністерства у справах вимушених переміщених із окупованої території осіб, біженців і розселення Марина Салуквадзе (Грузія) вважає, що Україна має підтримувати зв'язок із населенням окупованих територій.

Відео дня

«Не треба втрачати зв'язок з тим населенням, яке проживає на цій території, незважаючи на те, що на даний момент це населення може думати інакше», - сказала вона.

На думку Салуквадзе, Україна має всіляко наголошувати, що люди на окупованих територіях є громадянами України. «Це треба весь час форсувати і мусирувати не тільки на міжнародному рівні, а й на рівні донесення інформації до цих самих людей, щоб вони фактично потім не залишалися ізгоями ні з цього боку, ні з іншого», - сказала експерт.

На прикладі досвіду Грузії Салуквадзе відзначила, що, зважаючи на те, що було відчуження з тими людьми, які проживали на території Цхінвальського регіону, «зараз у них єдиний годувальник і орієнтир - це РФ, яка, на жаль, абсолютно не має бажання навіть створити видимість, що це нібито незалежна сторона».

Виконавчий директор Асоціації «Promo-Lex» Іон Маноле (Молдова) вважає за необхідне вирішувати питання на окупованій території з дотриманням прав людини.

«Наша порада вам - не ігнорувати ситуації, які виникають з правами людини, намагайтеся вирішувати на рівні правозахисників, державних служб для того, щоб ці індивідуальні випадки не ставали проблемами, які потім вже буде складно вирішувати», - сказав він.

«Буде дуже шкода, якщо у зв'язку з порушенням прав людини щодо України виноситиме рішення Європейський суд з прав людини, і ці питання стосуватимуться тієї сфери, де Україна може на щось впливати. Це питання свободи пересування і дискримінації», - сказав експерт ГО «Регіональний центр прав людини» (Україна) Сергій Заєць.

Він закликав уряд України «перш ніж щось робити, спочатку думати і вивчати той досвід, який вже існує, щоб не повторювати як мінімум чужих помилок, а можливо використовувати вже ефективне рішення».

За словами Зайця, необхідно враховувати досвід Північного Кіпру, Ізраїлю, Намібії, Нагірного Карабаху, Придністров'я, Південної Осетії, Абхазії.

Кажучи про гуманітарні вантажі, які відправляються на схід України, Маноле відзначив, що Київ має наполягати на супроводі таких вантажів представниками міжнародних структур.

«Я думаю, що Україні в першу чергу потрібно наполягати на міжнародному рівні, щоб вантажі супроводжувалися, якщо це неможливо українськими представниками, то представниками міжнародних організацій. Це обов'язок Української держави, аби мати хоча б якийсь контроль на тій території, що не контролюється Україною», - сказав він.