За його словами, чиновники не хочуть втратити фінанси та вплив на місцях.

Київ. 7 серпня. УНІАН. На Київщині чиняться перешкоди у створенні об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН заявив народний депутат України з фракції «Народний фронт» Геннадій Кривошея.

Він зазначив, що перешкоди створюються чиновниками, «зокрема, це стосується місцевих адміністрацій, місцевих районних рад, а потім це перейшло до рівня обласної адміністрації, обласних рад».

Кривошея повідомив, що в процесі звернень громад про об’єднання на сесії голова районної адміністрації може викликати до себе голів сільських рад і заявити, що, у разі підтримки пропозиції про створення ОТГ, «ви нічого не отримаєте ні на школу, ні на дитячий садочок».

Як приклад чинення перешкод у створенні ОТГ він назвав, зокрема, Богуславський район Київської області.

За його словами, до президента України та керівника уряду будуть спрямовані звернення, під якими підписалися тисячі людей, з проханням провести відповідну нараду з головами обласних державних адміністрацій щодо якнайшвидшого створення ОТГ та проведення в них перших виборів.

Директор Київського центру розвитку місцевого самоврядування Олег Любімов зазначив, що станом на сьогодні є 9 ОТГ на Київщині: Калитянська, Великодимерська, Студениківська, Фурсівська, Тетіївська, Пісківська, Узинська, Дівичківська та Медвинська. Він додав, що ці громади створені де-факто. Проте, за його словами, є ряд громад, які створені де-юре, тобто, відповідно до законодавства, вони вже ОТГ, але очікують на призначення виборів, і таке подання до Центральної виборчої комісії має зробити обласна державна адміністрація. «Але, на превеликий жаль, чотири громади, а саме: Боярська, Березівська, Богуславська, Циблівська… не можуть дочекатися, коли буде зроблено подання ОДА до ЦВК на призначення перших виборів в ОТГ», - зазначив Любімов.

Крім того, він повідомив, що ще 12 громад очікують висновків від Київської ОДА щодо відповідності Конституції України та законів проектів рішень, які напрацювали в ОТГ. Зокрема, за його словами, Кагарлицька громада, яка подала пакет документів до Київської ОДА на початку грудня 2017 року, відповіді не отримала, а багатьом громадам прийшли відповіді про направлення документів на доопрацювання.

Любімов наголосив, що в ОДА перевищують свої повноваження при ухваленні таких рішень.

Також він повідомив, що Київщина займає 22-е місце з 24-х у реформуванні місцевого самоврядування.

«Київська область не бідна, тому чиновники на місцях бояться втратити фінансовий контроль над певними територіями: після створення ОТГ районні та обласні чиновники не зможуть ставити, вибачте за слово, на коліна голову сільської ради чи депутатів, мотивуючи це тим, що я тобі не дам якихось 10, 20 чи 50 тисяч гривень», - пояснив Кривошея.

Він також зазначив, що часто перешкоджають створенню ОТГ та проведенню в них виборів, «тому що не подобається, що хтось немає рейтингів, чи він розуміє, що його людина не стане головою громади».

Любімов повідомив, що в Київській області є більше половини районів - 14, де не створено жодної ОТГ.

Він нагадав, що Україна проводить добровільне об’єднання територіальних громад з 2015 року. «Не може існувати двох різних систем управління територіями, управління місцевим самоврядуванням в одній державі. Тому рано чи пізно цей процес добровільності буде завершений. І я думаю, що це буде десь приблизно в 2020 році, з прийняттям закону про засади адміністративно-територіального устрою України та ряду інших законів щодо децентралізації», - наголосив директор Київського центру розвитку місцевого самоврядування.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/81192