Буде подолано понад тисячу кілометрів, велопробіг завершиться в Херсоні у День незалежності.

Київ. 2 серпня. УНІАН. 5 серпня з Харкова розпочнеться велопробіг "Бачу! Можу! Допоможу!" на тандемах за участю зрячих і незрячих людей.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила координатор велопробігу Вікторія Лучка.

Вона зазначила, що з 5 по 24 серпня учасники велопробігу "Бачу! Можу! Допоможу!" проїдуть понад 20 міст і подолають понад тисячу кілометрів: з Харкова через Полтаву (8 серпня), Дніпро (12-13 серпня), Запоріжжя (14-15 серпня) до Херсона, де 24 серпня відбудеться фініш.

За словами координатора, організатори велопробігу, до якого залучено близько 50 учасників, хотіли «показати, що люди з інвалідністю є незалежними і вони можуть бути активними у суспільстві».

Лучка повідомила, що такий велопробіг відбувається уже четвертий рік поспіль, і за цей час кількість учасників збільшилася втричі. За її словами, цього року велопробіг відбувається в пам’ять українця Миколи Пеха, який, будучи незрячим від народження, зумів досягти надзвичайних успіхів – отримав освіту в сфері міжнародних відносин як в Україні, так і в США, Канаді та Великобританії, працював та викладав, а також створював можливості для самореалізації зрячих і незрячих молодих людей по всій Україні. «Цей велопробіг на велосипедах-тандемах – це одна з його мрій, яку він не встиг реалізувати самостійно», - зазначила вона.

Тимчасово повірений у справах посольства США в Україні Джордж Кент зазначив, що дуже важливо, що є такі проекти, котрі «дають можливість людям з обмеженими можливостями жити повним життям». Він висловив впевненість, що цей велопробіг приверне суспільну увагу в багатьох українських містах до прав людей з обмеженими можливостями, а також до проблем, з якими стикаються ці люди. За його словами, важливо, щоб і представники місцевої влади, і звичайні громадяни також наслідували успішний приклад, започаткований організаторами цього велопробігу, який відкриває нові можливості для людей з обмеженими можливостями.

Надзвичайний і повноважний посол Швейцарії в Україні Гійом Шойрер зазначив на прес-конференції, що для громадянського суспільства дуже важливо, щоб вони показали, як необхідно бути ініціативними у вирішенні проблем людей з обмеженими можливостями. «Але також потрібні зусилля державних органів, зокрема, в законодавчому полі, для того, щоб створювати тло для перетворення суспільства в інклюзивне», - сказав він і додав, що Україна доволі просунута держава, щоби створювати умови для розвитку і реалізації людей з обмеженими можливостями.

Народна артистка України Марія Бурмака зазначила, що для просування таких проектів потрібно залучати відомих людей з шоу-бізнесу з тим, щоби все більше людей до них приєднувалися. Вона додала, що дуже важливо знайти значну кількість пілотів на поїздки на велосипедах, які б допомагали незрячим людям.

Координатор Громадської організації людей з інвалідністю Fight for right NGO Юлія Сачук зазначила, що організація організовувала для незрячих людей і такі заходи, як стрибки з парашутом, дайвінг. Також Сачук повідомила, що в містах, через які проходитиме велопробіг, буде організовано для місцевих людей заходи, де вони можуть дізнатися більше про права людини. Вона закликала долучитися до велопробігу людей на один чи більше днів, аби зробити «нашу мандрівку більш масштабною, тому що велосипеди є, бажання від незрячих людей є, і ми сподіваємося, що пілоти також в нас знайдуться».

Учасниця велопробігу Дарія Коржавіна зазначила, що вона вперше буде брати участь у велопробігу. За її словами, через падіння в дитинстві з велосипеду вона боялася на них кататися. При цьому зазначила, що вирішила взяти участь у велопробігу, щоби отримати нові враження. «Для мене дуже важливо також робити видимою нашу організацію Fight for right NGO», - додала учасниця. За її словами, важливо привернути увагу до дотримання прав людини з інвалідністю.

Після прес-конференції її учасники пішли до Маріїнського парку, де відбудеться пробний велопробіг, в якому буде задіяно два тандеми. В цьому пробному велопробігу візьмуть участь представники посольства США і Швейцарії.