У 28-хвилинному авторському відео, зокрема, представлені історії з порушеннями під час реконструкції казарми у 80-ти квартирний житловий будинок в Одесі та про будівництво на незаконно захопленій території у військовому містечку Львова.

Київ. 30 липня. УНІАН. У Києві представили авторське відео, в якому відображено проблематичний зріз в частині законності та ефективності використання нерухомого майна і земель оборони як фактора, що суттєво ускладнює рух України до НАТО.

Відповідне відео під час прес-конференції в УНІАН презентували кандидат наук з державного управління та докторант Іван Базарко, а також екс-радник Міністерства оборони України Руслан Тростинський.

Зокрема, на відео представлено порушення реконструкції казарми під 80-ти квартирний житловий будинок в м. Одеса на вул. Фонтанна дорога, 14.

За словами Тростинського, на цей об'єкт, який перебуває в жахливому стані, вже витрачено 28 млн грн із 36 млн грн запланованих. "Якщо узагальнити і охарактеризувати даний об'єкт, то це – відображення загального стану квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил", - зазначив він.

Водночас на відео представлена історія про будівництво на самозахопленій території у військовому містечку №1 у м. Львові за адресою Княгині Ольги, 1-5.

"Фірма "Львівсьва мрія", товариство з обмеженою відповідальністю, самовільно захопило територію розміром близько 6,2 гектара і розпочала на ньому будівництво, не маючи на це жодного дозволу, не маючи на це жодних правових підстав", - наголосив Тростинський.

Загальна тривалість фільму складає 28 хвилин.

Своєю чергою, Базарко пообіцяв, що дане відео "буде доопрацьовуватися і конкретизовуватися".

Також він підкреслив, що вирішення проблеми законності та ефективності використання нерухомого майна і земель оборони є "одним із важливих щаблів по дорозі до НАТО".

Як повідомляв УНІАН, 7 червня Верховна Рада України створила Тимчасову слідчу комісію з проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки.

ТСК має перевіряти відомості щодо обґрунтованості розміру компенсації вартості земельних ділянок, які належали МОУ та/або Збройним силам і були відчужені та/або передані під забудову в рамках реалізації інвестиційних проектів, програм протягом 2004-2017 років; щодо цільового використання коштів, спрямованих на фінансування Міноборони, ЗСУ, зокрема в частині виконання програм підвищення обороноздатності і безпеки держави та програм розвитку армії.

24 липня позафракційний народний депутат Павло Кишкар та член ТСК на прес-конференції в УНІАН стверджував, що проблемою Міноборони є те, що воно не знає, скільки в нього військових містечок, а також скільки перебуває землі в управлінні, користуванні чи власності.

Старший науковий співробітник американського військово-стратегічного аналітичного центру Potomac Foundation, експерт ТСК ВР Денис Гурак висловив думку, що комісії необхідно надати право перевіряти відомості щодо фактів розкрадання у Збройних силах України не з 2004, а з 1991 року.