Київ. 11 грудня. УНІАН. В Україні створено громадську організацію «Трудові ініціативи», яка надаватиме безкоштовні консультації у сфері захисту трудових прав.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомила менеджер з комунікацій ГО «Трудові ініціативи» Інна Машек.

Зокрема, за її словами, держава має викривлене уявлення про проблеми, які існують у сфері зайнятості населення, і неспроможна забезпечити здійснення ефективної державної політики у цьому напрямку. Машек також наголосила на тому, що дії державних органів, які мають захищати трудові права українців, досить часто не є системними та ефективними.

Відео дня

«Держава не створила належних умов для забезпечення діяльності профспілок та захисту їхніх прав. Ситуація, на жаль, може ще більш ускладнитись, бо 12 листопада Мінсоцполітики оприлюднило проект Трудового кодексу, який містить низку антисоціальних норм, які суттєво обмежують права працівника. Для того, щоб якось допомогти українцям у цій непростій ситуації і захистити права, ми вирішили створити громадську організацію «Трудові ініціативи», яка буде надавати безкоштовну консультації у сфері захисту трудових прав», - заявила вона.

В свою чергу юрист ГО «Трудові ініціативи» Олена Михальченко зазначила, що рівень правосвідомості громадян є надзвичайно низьким і більшість не знає механізму захисту своїх прав та не вміє ними користуватись. «Ситуацію погіршує і те, що люди не довіряють судам. Вони бояться втратити роботу і не готові протистояти свавіллю роботодавців. Тому виникла така ідея - створити громадську організацію… Головним напрямком нашої діяльності є надання правової допомоги з питань, що стосуються порушення трудових прав, а саме: права на працю, на оплату праці, на відпочинок, допомогу з безробіття, на об’єднання у професійні спілки тощо», - сказала вона.

Михальченко також зазначила, що впродовж місяця «Трудові ініціативи» отримали більше 100 звернень від українців. «Найбільша кількість порушень, з приводу яких до нас звертаються працівники – це, безперечно, невиплата заробітної плати або несвоєчасна її виплата. Тут я хотіла б наголосити, що механізми повернення цієї заробітної плати є і ними необхідно користуватись. Самим дієвим способом є суд. Робітник не обмежений у часі щодо звернення до суду, а також за ці позовні заяви не потрібно сплачувати судовий збір. До нас також дуже часто звертаються з таких питань, як незаконні звільнення або відмова в офіційному працевлаштуванні, отримання зарплати частково або повністю в конверті. Ми дуже уважно розглядаємо кожне звернення, надаємо безкоштовні консультації, а також допомагаємо оформлювати заяви, скарги, подавати позови до суду. Також ми консультуємо у питанні - як створювати представницькі органи для захисту своїх прав і допомагаємо захищати свої права на міжнародній арені. Тобто подавати заяви до Міжнародної організації праці та ЄСПЛ», - розповіла вона, зазначивши, що, крім цього, організація організовує та проводить відповідні тренінги та семінари і співпрацює з державними та недержавними організаціями й установами з метою вирішення соціальних проблем.

У свою чергу програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк наголосив на тому, що УГСПЛ також має свою мережу приймалень і стикається з аналогічними проблемами. «Зрозуміло, що наші приймальні більш загальніші і стикаються з великою кількістю інших питань, які стосуються захисту прав людини, але трудові права – немало значуща частина таких звернень. Тобто, десь десята частина звернень в наші приймальні, які знаходяться по всій території України, – стосуються саме трудових прав: щодо заборгованості, звільнення, різні моменти діяльності профспілок», - сказав він.