Експерти пропонують відповідні законодавчі зміни з метою вирішення наявних проблем.

Київ. 25 липня. УНІАН. За час дії закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» ключові проблеми залишаються не вирішеними, а громадянам не стало зручніше отримувати паспорти.

Про це під час прес-конференції в УНІАН на тему «Два роки паспортної реформи: проблеми без вирішення?» розповіли експерти.

Відео дня

Спікери розказали про зміни у паспортній сфері та ключові проблеми, що спричинив закон. Серед топ-проблем, зокрема, легалізація діяльності державного підприємства «Документ» у сфері паспортних документів, впровадження паспортів виключно у формі картки з безконтактним електронним носієм і паперовою довідкою, подальша відсутність чіткого переліку документів для отримання паспортів, що зумовлює проблеми для громадян, і в тому числі – внутрішньо переміщених осіб.

Член правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук звернув увагу, що плата за внутрішні та зовнішні паспорти непрозора, бо включає кілька окремих складових. Їх визначає Кабінет міністрів та поліграфкомбінат «Україна». «Це типовий ручний режим. Цією непрозорістю користуються в ДП «Документ» (підприємство у сфері управління Державної міграційної служби), яке додатково незаконно стягує ще по 400 грн на кожному закордонному паспорті», - зазначив експерт.

Він підкреслив також, що є проблема і з цифровими чіпами, адже новий паспорт громадянина України, який має вигляд картки, повинен містити «цифровий чіп» (БЕН) – а це робить паспорт суттєво дорожчим. «Щоб прийняти заявку для виготовлення такого документу, треба мати спеціальне обладнання та захищені канали зв’язку. Це означає, що місць, де можна замовити такий паспорт, суттєво менше, ніж могло би бути, - акцентує Тимощук. – При цьому такий паспорт не використовується для безвізових подорожей до ЄС. А для отримання послуг онлайн у цивілізованому світі надають перевагу вже не цифровому підпису, а іншим засобам цифрової ідентифікації».

Заступник головного редактора «Громадського радіо», учасниця руху «Стоп цензурі!» Наталія Соколенко зі свого боку пояснила, що при замовленні послуги без паперової довідки про реєстрацію місця проживання у більшості державних чи приватних установ не приймуть лише один паспорт у формі картки.

«Інформацію про місце проживання не наносять на пластикову поверхню карткового паспорту, вона тільки – у чіпі. Щоб зчитати з нього інформацію, потрібне спеціальне обладнання, а його скрізь не вистачає. І така довідка розміром А4 є вкрай незручною», - пояснила Соколенко.

Щодо переліку документів, необхідних для отримання внутрішнього та закордонного паспортів, він, за словами експертів, врегульований лише на підзаконному рівні. Його немає в законі, а це на практиці створює громадянам проблеми. Експерт Центру політико-правових реформ Євген Школьний пояснив, що особливо вразливими є внутрішньо переміщені особи – від них вимагають багато інших документів, які усі інші громадяни надавати не зобов’язані.

«Саме тому ми розробили законопроект, щоб вирішити усі болючі проблеми паспортної сфери. Ми вже його направили до Міністерства внутрішніх справ та ДМС», - сказав Школьний.

Експерт розповів, що в законопроекті пропонується суму плати за внутрішній/закордонний паспорт визначити як єдиний платіж та закріпити в законі; кожному замовнику ID-картки надати право замовити документ з чіпом або без; передбачити для громадян ще одну можливість вибору – замовити паспорт громадянина з інформацією про місце проживання на пластиковій поверхні картки, або ж без неї; законом визначити вичерпний перелік документів для отримання паспорта; надати ДП «Документ» статус суб’єкта, аналогічний до акредитованих суб’єктів у сферах державної реєстрації нерухомості та бізнесу тощо.