В УПЦ МП не очікують провокацій під час урочистостей на честь річниці Хрещення Русі, що відбудуться 27-28 липня в Києві

Церква готується зустріти в столиці не менше вірян, ніж торік.

Київ. 25 липня. УНІАН. Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря) заявив, що церква не очікує провокацій під час урочистостей на честь річниці Хрещення Русі - України, що відбудуться 27-28 липня в Києві.

Відео дня

Про це представник церкви повідомив на прес-конференції в УНІАН, інформуючи про цьогорічне святкування річниці.

Посилаючись на інформацією правоохоронців, він зазначив, що в Києві планується до охорони порядку залучити 27-28 липня до 3 тис. поліцейських та близько 1,5 тис. військовослужбовців.

За словами архієпископа Климента, наразі немає жодних підстав вважати, що можуть бути якісь провокації, оскільки попередні роки вже показали, що подібні заходи відбуваються мирно.

"Хочу зазначити, що кожен рік деякі фейкові ЗМІ або спікери, які вдаються до маніпуляцій, лякають вірян різними провокаціями, різними якимись загрозами для учасників Хресної ходи. Жодного разу провокації не відбувалися. І з Божою допомогою, і за участю правоохоронців. Тому немає жодних підстав вважати, що цього року буде інакше", - сказав він.

Презентуючи програму урочистостей, він повідомив, що молебень на Володимирській гірці почнеться 27 липня о 13.00. Очолить його предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій. На молебні молитимуться представники практично всіх помісних православних церков, які приїдуть до Києва. На урочистості запрошені представники державної влади та посли православних країн.

Хресна хода розпочнеться близько 13.30: представники єпископату, духовенства та віряни йтимуть від Володимирської гірки до Києво-Печерської лаври.

Під час ходи відбудеться літія на місці загибелі людей на Європейській площі під час подій на Майдані на початку 2014 року.

Як зазначив архієпископ Климент, під час ходи містом нестимуть численні святині, частина з яких спеціально буде доставлена до Києва напередодні. Так, 26 липня на столичний річний вокзал по Дніпру для участі в урочистостях з Греції прибуває ікона святого апостола Андрія Первозваного.

Також до столиці привезуть мощі святого рівноапостольного князя Володимира, мироточиву главу священномученика Климента, єпископа Римського, стопу апостола Андрія Первозваного; ікону Богородиці «Зимненська»; мощі великомученика Георгія Побідоносця; ікону з часткою мощей святого преподобного Серафима Саровського.

«Після того, як віряни дійдуть Хресною ходою до Лаври, розпочнеться урочисте всенічне бдіння. А святині будуть знаходитися у Трапезному храмі Антонія Феодосія Києво-Печерської Лаври і доступ до них буде відкритий цілодобово. Цілодобово 27-28 липня буде звершуватися біля них молитва», - поінформував архієпископ Климент.

За його словами, 28 липня о 09.00 на площі перед Успенським собором почнеться святкова Божественна літургія, яку очолить митрополит Онуфрій у співслужінні єпископів, духовенства та представників помісних православних церков.

«Ми запрошуємо усіх віруючих людей, усіх вірян взяти участь у Хресній ході, взяти участь у богослужінні. Адже всі, хто будуть на літургії, матимуть можливість помолитися біля великих реліквій православних, можуть долучитись до святих таїнств, посповідатися, причаститися і духовно укріпитися в день цього величного свята», - зазначив архієпископ Климент.

За його словами, очікується, що до Києва цього року на урочистості з нагоди річниці Хрещення Русі приїде не менше вірян, ніж минулого року. За його даними, торік до столиці прибули для участі в Хресній ході від 80 до 100 тис. людей, в тому числі, паломники з-за кордону.

«За повідомленнями управління поліції, прохід вірян на Володимирську гірку буде через встановлені пропускні пункти, які дадуть змогу поліції перевіряти всіх , хто хоче дістатися Володимирської гірки. Але, не дивлячись на такі маленькі перешкоди, всі зможуть пройти до пам’ятника князю Володимиру і взяти участь в Хресній ході. А для тих, хто через велику кількість людей не зможе дістатися безпосередньо площі перед пам’ятником, будуть встановлені екрани, які будуть давати можливість всім бачити, що відбувається в центрі молебну, і таким чином брати участь у цій спільній молитві», - повідомив представник УПЦ.