Київ. 10 грудня. УНІАН. Народні депутати, члени Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони планують особисто вручати повістки для призову в Збройні Сили України суддям та іншим найвищим чиновникам.

Про це сказали народний депутат з фракції «Народний фронт», командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза та народний депутат, активіст Євромайдану Володимир Парасюк на прес-конференції в прес-центрі УНІАН на тему: «Розслідування трагедії під Іловайськом та інших резонансних подій в зоні АТО. Плани та завдання Комітету з питань національної безпеки і оборони».

Говорячи про можливу нову хвилю мобілізацію, Парасюк наголосив, що "була зібрана група народних депутатів, які будуть вручати повістки та запрошувати до служіння (в армії), і я вам хочу сказати, що дуже скоро ви побачите, як перший суддя отримує запрошення, іде захищати нашу землю...".

Відео дня

"Це не будуть вручати ці речі якісь активісти, це будуть вручати народні депутати. У нас парламентсько-президентська форма правління. Ми стали на захист державних інтересів і ми можемо вирішувати, щоби найвищі чини судів ішли захищати нашу землю. Не просто прості хлопці з села", - пояснив Парасюк.

При цьому на запитання, чи не бояться депутати, що серед суддів можуть виявитися зрадники, Береза у свою чергу відзначив, що ні, наголосивши: "Так, вони копатимуть окопи. Зрозумійте, в армії є дуже багато питань, які можна довірити суддям, прокурорам та іншим чиновникам".

Парасюк також додав: "Це не жарти. Це правда. З понеділка ви побачите, що будуть перші напрацювання і ви побачите реакцію тих людей".

За словами Берези, "мобілізація почнеться з вищих чиновників". Разом з тим говорячи про можливість призову народних депутатів, комбат "Дніпро-1" пожартувавши сказав, що "ми вже так придивляємося у Верховній Раді стосовно формування нового батальйону "Мажор", і ті, хто не будуть виконувати свої службові обов'язки у Верховній Раді, ми сформуємо спочатку батальйон "Мажор"... Є вже багато претендентів, доволі цікавих", але прізвищ він не назвав.

Окрім того, Береза зазначив, що перед тим як проводити нову хвилю мобілізації, спочатку на засіданні Комітету з питань національної безпеки і оборони необхідно заслухати міністра оборони України Степана Полторака та його заступників для того, "щоб зрозуміти, чи розуміють вони навіщо ця хвиля. В мене таке от складається враження, взагалі-то, про дії Міністерства оборони, що вони трошки поки що в своєму такому світі живуть".

Береза зауважив, що спочатку треба мати уявлення про справжній стан речей всіх силових відомств, а потім говорити про мобілізацію.