Член Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Павло Кишкар заявляє про «цілеспрямований саботаж органів місцевого самоврядування» і намагання передати землі оборони під забудову.

Київ. 24 липня. УНІАН. У Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради з розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки наголошують на необхідності створення Єдиної бази майна та земель оборони.

Про це йшлося під час прес-конференції в УНІАН, присвяченій темі земель оборони та житлового забезпечення військовослужбовців.

Відео дня

«Проблема загалом Міністерства оборони, що воно не знає, скільки в нього військових містечок. Воно не знає, скільки в управлінні, користуванні чи власності перебуває землі. Воно не знає і не має державних актів на цю землю», - стверджує член ТСК, позафракційний народний депутат Павло Кишкар.

За словами депутата, міністр оборони Степан Полторак під час останньої зустрічі підтримав ідею створення реєстру майна та земель.

Він висловив думку, що безкоштовне оформленням державних актів, без узгодження органами місцевого самоврядування є наразі «єдиним виходом, щоб оформити цю землю не лише на Міністерство оборони, а й на інші військові формування».

«Сьогодні ми бачимо цілеспрямований саботаж органів місцевого самоврядування заради самозбагачення і для того, щоб вкрасти цю землю якимось чином, передати під забудову», - сказав Кишкар.

Водночас, парламентарій зазначив наявні вже позитивні здобутки в роботі ТСК, зокрема, повернення земель у Брюховичах (Львів).

Своєю чергою екс-радник МО України Іван Базарко зазначив, що створення електронного обліку нерухомого майна і земель оброни є «досить складним питанням».

«У 2016 році ми спільно з міністром оборони розпочали цю роботу. Вона була досить ефективна, але стикнулися з тим, що є досить великий корупційний прошарок не у вертикалі, а у горизонталі – по системі реєстрації - чи у квартирно-експлуатаційних органах, чи у державних підприємствах Міноборони, чи в інших структурних підрозділах, які повинні здійснювати також цей облік», - сказав він.

Говорячи про роботу ТСК ВР, Базарко, зокрема, зазначив, що «під час відрядження до Одеси ми стикнулися з незаконним вилученням 92 га аеродрому «Шкільний».

«Не виготовленого жодного кадастрового номеру. Я вже не кажу про право власності на земельну ділянку… Міністерство оборони потребує державної і громадської, експертної допомоги, сприяння в реєстрації», - зазначив він.

Коментуючи захоплення землі аеродрому «Шкільний», Базарко додав, що «є спроба захоплення 92 га, які належать Міністерству оборони, з боку місцевої влади».

«За попередньою інформацією, ми чули про те, що там не тільки розробили вже документацію для забудови цієї території, а вже навіть є якісь спроби продавати квартири», - сказав Базарко.

Крім того, він заявив, що на узбережжі Чорного моря, не враховуючи тимчасово окупованих територій, є понад 10 об’єктів рекреаційного призначення, що знаходяться в занедбаному стані.

«Частково захоплені або використовуються не за призначенням сторонніми особами. Тобто, говориться про те, що не тільки немає реєстрації, а немає фактично навіть, скажімо, обліку, чи ніхто не намагається серйозно вивчити стан справ, який там насправді є у цій сфері», - констатував екс-радник міністерства.

Також юрист Центрального аероклубу Олена Довганич заявила, що на сьогодні «Товариством сприяння обороні України» (ТСО) фактично знищується Центральний аероклуб», який має два аеродроми: «Чайка» - літаковий і «Бузова» - планерний.

За її словами, землі «Чайки» є «ласим шматком» для забудовників. Довганич заявляє, що представники ТСО «доводять до банкрутства Центральний аеродром».

«Фактично, відбулося вже рейдерське захоплення підприємства цими особами. Тому що вилучені документи про майно, оригінали, вилучені документи про державну реєстрації, печатка, отримано доступ до банківських рахунків, вилучена вся фінансово-господарська документація в оригіналі. Вилучена навіть кадрова документація цього підприємства», - сказала вона.

Так, за словами Довганич, «фактично, всі документи перейшли в руки голови правління чи осіб, які є членами апарату».

«Вони на сьогоднішній день дозволяють собі заявляти, що саме вони є власниками майна і власниками Центрального аероклубу, а не держава», - сказала юрист.

Кишкар висловив думку, що на це має звернути увагу Генеральна прокуратура України та військова прокуратура, і не допустити вилучення цієї земельної ділянки задля забудови.

Водночас, старший науковий співробітник американського військово-стратегічного аналітичного центру Potomac Foundation, експерт ТСК ВР Денис Гурак, зокрема, висловив думку, що комісії необхідно надати право перевіряти відомості щодо фактів розкрадання у Збройних силах України не з 2004, а з 1991 року.

Як повідомляв УНІАН, 7 червня 2018 року Верховна Рада України створила Тимчасову слідчу комісію з проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки.

ТСК має перевіряти відомості щодо обгрунтованості розміру компенсації вартості земельних ділянок, які належали МОУ та/або Збройним силам і були відчужені та/або передані під забудову в рамках реалізації інвестиційних проектів, програм протягом 2004-2017 років; щодо цільового використання коштів, спрямованих на фінансування Міноборони, ЗСУ, зокрема в частині виконання програм підвищення обороноздатності і безпеки держави та програм розвитку армії.