Згідно з дослідженням, за останні 15 років у Києві було вирубано 6,6% наявних у місті лісів.

Київ. 24 липня. УНІАН. Київ зайняв дев'яте місце в десятці лісозаготівельних регіонів України, обігнавши Хмельницьку область, згідно з даними дослідження Київського еколого-культурного центру.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Відео дня

"Про що говорить наше дослідження? Київ, як не дивно, увійшов до десятки найбільших лісозаготівельних регіонів України, зайнявши «почесне» дев'яте місце, обігнавши Хмельницьку область і трохи поступившись Івано-Франківській області. Як взагалі це може бути? У Києві лісів мало, але він так сильно заготовлює ліс, що увійшов до десятки нарівні з такими областями, як Житомирська, Рівненська, Волинська", - сказав він, наголосивши, що в Києві, згідно з постановами Кабінету міністрів, не може бути комерційної рубки лісу.

Згідно з дослідженням центру, в Києві за останні 15 років було вирубано 6,6% наявних у місті лісів.

"Якщо візьмемо лісопаркове господарство Дарниця, то ми побачимо, що за останні 15 років у Дарниці було вирубано близько 830 гектарів, а заповіли (виділили землі під заповідну територію - УНІАН) лише 103 гектари, що становить 0,6% від усіх лісів у лісопарковому господарстві. У Святошині такий показник становить 90%", - додав Борейко.

За його словами, Дарницьке лісопаркове господарство виступає проти розширення заповідної зони.

"Це пояснюється тим, що під виглядом санітарної рубки відбувається звичайна, реальна заготівля лісу і його продаж", - сказав директор Київського еколого-культурного центру.

За словами активіста центру Олександра Ярового, потрібно, щоб Київська державна міська адміністрація переписала статути лісових господарств, оскільки вони не відповідають сучасним стандартам.

Своєю чергою, Борейко зазначив, що також потрібно, щоб Кабінет міністрів, президент звернули увагу на ці питання, бо невирішення їх може викликати жахливі екологічні наслідки.

Як повідомляв УНІАН, уряд до середині вересня планує підготувати звіт про проведену роботу в боротьбі з контрабандою лісу, обсяги якої сягають 6-8 млрд грн на рік.

Також Кабінет міністрів 18 липня доручив Державній аудиторської службі, Державній фіскальній службі, Національній поліції, Державному агентству з питань геодезії, картографії та кадастру України провести перевірки господарської діяльності лісогосподарств України щодо контрабанди з нашої країни лісу-кругляку.

Згідно з доповіддю британської неурядової організації Earthsight, яка вивчає проблеми незаконної вирубки лісів по всьому світу, Україна займає перше місце з експорту контрабандної деревини до країн Європейського Союзу, обганяючи країни Африки і Латинської Америки. У доповіді наголошується, що під час дії мораторію на вирубку лісу, в обхід не тільки національного законодавства, а й регламентів і сертифікацій ЄС, український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт до країн ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро у 2017 році.