У разі відсутності реакції з боку Зубка і Гройсмана, представники громадськості мають намір звертатися у міжнародні інституції та фонди.

Київ. 12 липня. УНІАН. Представники громадськості вимагають від віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка створити нову ініціативну групу з формування громадської ради при Міністерстві регіонального розвитку та житлово-комунального господарства, а також не підписувати розпорядчі документи щодо затвердження нинішнього складу громадської ради у зв'язку з порушеннями при її формуванні.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова громадської ради при КМДА Богдан Назаренко.

Відео дня

«Ми вимагаємо від віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка не підписувати розпорядчі документи щодо затвердження нового складу громадської ради при Міністерстві регіонального розвитку та житлово-комунального господарства. Друге - провести службове розслідування щодо службових осіб - Лева Парцхаладзе, В'ячеслава Негоди та Сніжани Шульги на предмет злочинної діяльності та бездіяльності при формуванні громадської ради при Мінрегіоні. Також, ми вимагаємо від міністра Зубка створити нову ініціативну групу з формування нової громадської ради при Мінрегіоні», - заявив він.

Також Назаренко закликав Зубка дати правову оцінку діям нинішнього голови ініціативної групи Михайліді у зв'язку з порушеннями при формуванні громадської ради.

Крім того, представники громадськості звернулися до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з вимогою вплинути на ситуацію.

«Ми звертаємося до Володимира Гройсмана, щоб він звернувся до Геннадія Зубка з проханням не підписувати розпорядчі документи щодо затвердження нового складу громадської ради. Також провести розслідування щодо посадових осіб Мінрегіону і пояснити, на підставі чого співробітники Нацполіції перешкоджали зареєстрованим представникам громадянської спільноти в доступі до установчих зборів при Мінрегіоні, які відбулися 4 липня в Києві за адресою: проспект Лобановського, 51», - сказав Назаренко, додавши, що поліція незаконно використовувала спецзасоби до мирних громадян, які хотіли реалізувати своє законне право - бути присутніми на установчих зборах з формування ново громадської ради.

При цьому Назаренко зазначив, що в разі відсутності реакції з боку Зубка і Гройсмана, представники громадськості звертатимуться до координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства та вимагати проведення парламентських слухань.

У свою чергу, присутній на прес-конференції голова громадської організації "Звіринецький сквер" Євген Лебедєв заявив, що представники громадськості звертатимуться до міжнародних інституцій та фондів, щоб ті дали свою оцінку ситуації з формуванням громадської ради.

«Буде судовий розгляд справ, а також будемо звертатися в посольства Європи для того, щоб вони дали свою оцінку ситуації, і будемо звертатися в інші міжнародні інституції і фонди, які співпрацюють з Мінрегіоном», - сказав він, додавши, що інститут громадських рад в Україні створено за кошти міжнародних донорів.

Також присутній на прес-конференції заступник голови громадської організації "Чорна Рада" Андрій Бобровський заявив про порушення при обранні нової громадської ради.

«Цього року громадська рада при Мінрегіоні втратила свої повноваження і Зубко оголосив про створення ініціативної групи з формування нової ради. Багатьом організаціям було відмовлено в прийнятті документів. Під час перегляду документів все було влаштовано таким чином, що не було зрозуміло, чому одні громадські організації були допущені до участі в установчих зборах, а інші ні. Ми вважаємо, що список громадських організацій було сфальсифіковано з метою усунення неугодних», - сказав він.

Присутній на прес-конференції голова Голосіївської районної організації "УКРОП" Олександр Юрченко зазначив, що інститут громадських рад є зв'язком між органами виконавчої влади та громадянським суспільством.

«На жаль, цей інститут не має жодних механізмів. Він створений тільки для залучення громадськості до державних процесів з метою контролю влади. Сумно, що ми стали свідками тиску на представників громадянського суспільства», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, раніше представники громадськості заявляли про втручання з боку керівництва Міністерства економічного розвитку і торгівлі України при формуванні громадської ради, яка покликана забезпечити громадський контроль за діяльністю міністерства.