Як зазначають лікарі, запланована реорганізація руйнує всю систему дитячої онкогематології в Україні.

Київ. 12 липня. УНІАН. Під виглядом реорганізації закривається «Центр трансплантації онкогематології та кісткового мозку» Національної спеціалізованої дитячої лікарні «Охматдит», що загрожує зруйнувати всю систему дитячої онкогематології в Україні.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявили президент благодійного фонду «Допомоги онкохворим дітям», кандидат медичних наук Валентина Маркевич, голова правління Всеукраїнського благодійного фонду «Крона» Олена Мацібох, представник благодійного фонду «Краб» Лариса Лавренюк, лікар-гематолог Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку НДСЛ «Охматдит» Юлія Базалук.

«Сьогодні діти помирають без ліків, сьогодні лікарі вимушені працювати, будемо так казати, під тиском Міністерства охорони здоров’я, яке здійснює свої маніпуляції. Ми сьогодні бачимо, що під виглядом реорганізації закривають «Центр трансплантації онкогематології та кісткового мозку» клініки «Охматдит», - зазначила Маркевич.

Водночас Базалук зазначила, що наказ про реорганізацію є незаконним, оскільки він не був обговорений ні з профспілкою, ні з фахівцями.

«Ця реорганізація, яка дійсно може і покращити щось, мала б обговорюватися з фахівцями. Вона не обговорювалася з жодним із моїх колег із нашого центру, жодним із членів Асоціації дитячих онкогематологів. Тобто нам сказали, що були якісь невідомі нам консультанти», - сказала вона.

За словами Базалук, запланована реорганізація руйнує всю систему дитячої онкогематології в Україні, тому що це стосується не тільки центру «Охматдиту».

«Нас хочуть запевнити, що нічого не зміниться, що всі відділення будуть працювати, що це стосується кількох лікарів, які зараз чомусь дуже заважають адміністрації. Але це дійсно руйнує всю систему дитячої онкогематології в Україні, яка будувалася кілька десятків років», - додала лікар.

«Ми вважаємо цей наказ по реорганізації незаконним, тому ще він не був обговорений ні з профспілкою, ні з трудовим колективом, ні з Асоціацією дитячих онкогематологів, тобто з жодним із фахівців. Оптимізацією це не можна назвати - це руйнація», - пояснила Базалук.

Голова правління Всеукраїнського благодійного фонду «Крона» Олена Мацібох також наголосила, що «це розправа, це не реформа і не реструктуризація».

«Професійна спільнота повинна це визначати і рекомендувати», - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, у Міністерстві охорони здоров'я заявили, що реорганізація НСДЛ "Охматдит" передбачає розширення можливостей лікування дітей завдяки оптимізації організаційної структури лікарні.

«Реорганізація Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку передбачає розформування адміністративної частини, що була необґрунтованою надбудовою над чотирма відділеннями (підтримуючої, інтенсивної хіміотерапії, трансплантації кісткового мозку, хіміотерапії онкогематологічних захворювань) і не мала жодної лікувальної функції. Жодне з відділень не закривається, а функціональні можливості відділення трансплантації кісткового мозку навіть розширюється: до штатного складу ввели посади імунологів, що дуже важливо для лікування дітей з первинним імунодефіцитом. У новій структурі це відділення називатиметься Відділенням трансплантації кісткового мозку та імунотерапії», - йдеться в повідомленні.