Для цього в Україні планують створити нову громадсько-політичну платформу.

Київ. 10 липня. УНІАН. Українські мігранти повинні долучитися до трансформації України.

Як повідомила на прес-конференції в УНІАН ініціаторка та співзасновниця Global Ukrainians Forum Віолета Москалу, про це, зокрема, йшлося під час VI Форуму Global Ukrainians, який відбувся 6 липня у Київській школі економіки.

За її словами, на цьогорічному форумі прозвітували за попередні роки його роботи. «Також йшла мова про те, що певні наші конституційні виборчі права не забезпечуються державою і не поважаються. Говорили про те, що двічі нам доводилось відбиватись, щоб у нас не забрали український паспорт – у 2017 і 2018 роках були спроби провести такий законопроект… Немає наразі жодної політичної партії, яка представляє інтереси українців за кордоном», - сказала Москалу.

«Третій момент, який був обговорений, – дискримінація з точки зору роботи на державній службі. Також було прийнято рішення, що рух «глобальних» українців лишається глобальним мережевим рухом, а я наступні кілька років буду більше фокусуватись на роботі для створення команди, аби розробити національну стратегію реінтеграції українських мігрантів в політичну і державотворчу роботу в Україні і створити всі умови, щоб ця програма стала реальністю», - додала вона.

На думку Москалу, «глобальні» українці можуть допомогти забезпечити економічний прорив України. «Ми будемо збирати ініціативну групу і створювати команду. Якщо потрібно буде йти в реальну політичну площину, то буде команда, буде стратегія, і, відповідно, будемо намагатись принести більше прогресивного. Бо у мене враження, що стара гвардія робить все, що може, і не більше - тобто, прориву не буде», - додала вона.

Москалу також анонсувала створення нової громадсько-політичної платформи «Моя Україна» з метою розробки стратегій і програм трансформації України та реінтеграції українських мігрантів, а також участі в наступних виборах.

У свою чергу координатор мережі Global Ukrainians Катерина Литвінчова розповіла про подальші плани щодо проведення форуму. «Наші щорічні форуми, які відбуваються у Києві, планується організовувати і надалі, для того щоб спільнота однодумців мала змогу отримувати підтримку один одного, консультуватись один з одним, масштабувати свої ініціативи, розвивати їх спільно і вигадувати нові ідеї, продукувати нові тренди. Також ми плануємо їздити один до одного в гості. Тобто наш форум планується проводити і в інших країнах світу, для того щоб члени мережі мали змогу знайомитись локально з ситуацією в країнах і збагачувати досвід. Так само хотілось би забезпечувати майданчики для вузьких дискусій», - сказала вона.

Директор Фонду родини Богдана Гаврилишина Олена Бекреньова підтвердила готовність організації підтримувати співпрацю з Global Ukrainians й надалі.

«Ми розуміємо, що для того, щоб Україна змінилась, дійсно, потрібно трансформувати багато галузей та сфер, потрібно залучати нових людей, новий досвід. І в цьому я бачу особисто досвід «глобальних» українців, тому що вони мають вже і знання, мають розуміння, як розвиваються успішні європейські країни, багато хто з них є успішними вже в цьому закордонному житті, адже відчувають свою приналежність і певну відповідальність перед Україною, тому вони можуть ділитись цим досвідом і допомагати тим, хто є активним тут, в Україні, розвивати нашу країну. Я від імені Фонду підтверджую готовність підтримувати і співпрацювати з «глобальними» українцями», - додала вона.