Київ. 5 грудня. УНІАН. Експерт фонду «Майдан закордонних справ» Олег Бєлоколос вважає, що Україна має чітко заявити, що система міжнародного права і міжнародних гарантій безпеки практично зруйнована.

Про це експерт сказав на прес-конференції в УНІАН на тему: “Уроки Будапештського меморандуму для України”.

«Треба позбуватися химер про позаблоковий статус, нейтралітет. Ніхто нам нічого не буде гарантувати. В умовах агресії Росії треба чітко й однозначно заявити про те, що РФ має бути виключена з системи координат забезпечення безпеки України, в усякому випадку - у найближчий перспективі.

Відео дня

На переконання експерта, Україна має чітко заявити, що система міжнародного права і міжнародних гарантій практично зруйнована.

«В умовах, коли одна країна або група країн вважає, що співвідношення сил важить більше, ніж міжнародне право, ця система не працює. Будувати безпеку України лише на папері неможливо, які б підписи не стояли на цих паперах», - сказав він.

Бєлоколос зазначив, що система Організації Об’єднаних Націй виявилася абсолютно безпорадною, коли один член Ради безпеки ООН здійснює агресію проти іншої країни.

«Не працює система ООН, як і ОБСЄ. Вся архітектура безпеки, створена після Другої світової війни, сьогодні нахилилася і дуже сильно», - додав він.

Експерт вважає, що в умовах, коли проти України здійснюється воєнна агресія, й інші члени міжнародного співтовариства не надають адекватної допомоги, Україна має право на застосування будь-яких засобів для збереження територіальної цілісності й опору агресору.

На переконання Бєлоколоса, Україна має заявити про те, що Київ переглядає доцільність своєї участі в багатосторонніх режимах експортного контролю, які їй не допомагають.

«Україна має створити високоточну зброю, яка не несе ядерний запас, але може завдати серйозної шкоди. Це не лише ракети, це комплекс заходів, який дозволить, можливо, нам нанести такі збитки агресору, що він не 10, а 110 разів подумає, навіть той агресор, що володіє ядерною зброєю, чи слід нападати на Україну», - сказав Бєлоколос.

«Сьогодні найбільшим гарантом безпеки України мають бути лише її Збройні сили, які будуть володіти таким арсеналом засобів, що можуть самостійно або у взаємодії зі збройними силами країн-партнерів завдати серйозного удару будь-якому агресору», - додав він.

Експерт також вважає неможливим відновлення ядерного статусу України.

«В деяких колах обговорюються питання щодо відновлення ядерного статусу України. Це буде коштувати, за різними оцінками, від 10 до 50 млрд дол. В умовах, коли ми просимо кошти в МВФ, це виглядає смішно. Такі гроші треба буде шукати всередині, бо нам ніхто не позичить гроші на створення ядерної зброї», - сказав він.

Крім того, за словами Бєлоколоса, Україні треба буде виходити з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, до якого вона приєдналася як неядерна держава.

Він також нагадав, що Україна позбулася ядерних носіїв і тому буде необхідно створювати ракетоносії або інші засоби доставки цієї ядерної зброї, а також полігон.

Довідка УНІАН. Україна 1994 року підписала Будапештський меморандум, згідно з яким Росія, США та Велика Британія погодилися гарантувати її суверенітет і територіальну цілісність в обмін на відмову від ядерної зброї. На той час Україна мала третій за потужністю арсенал ядерної зброї у світі.

Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати обстановку на Донбасі. За безпосередньої участі російських спецслужб і підтримки російської армії на Донбасі були створені так звані Донецька і Луганська «народні республіки». РФ поставляє терористам озброєння і направляє на Донбас найманців і свої регулярні війська.