Загальна сума фінансування склала понад 321 млн грн, однак результати проведеного моніторингу програм засвідчили, що в них відображено лише 53% всіх завдань Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки.

Київ. 9 липня. УНІАН. Лише 15 з 25 областей виконали регіональні програми сприяння розвитку громадянського суспільства більше, ніж на 50% від запланованого.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення”.

Відео дня

За словами учасників прес-конференції, загальна сума фінансування регіональних програм склала понад 321 млн грн, однак результати аналізу цих програм засвідчили, що в них відображено лише 53% всіх завдань Національної стратегії, і лише 15 з 25 областей виконали ці регіональні програми більше, ніж на 50%.

Аналіз регіональних планів заходів 2017 року показав, що найбільше відображення у цих планах знайшли: створення сприятливих умов для формування та розвитку ОГС (організацій громадянського суспільства), забезпечення ефективних процедур участі громадськості під час формування та реалізації державної і регіональної політики, стимулювання участі ОГС в соціально-економічному розвитку, створення сприятливих умов для міжсекторальної співпраці.

Окрім того, учасники прес-конференції розповіли, що в рамках моніторингу було проведено аналіз спеціалізованих підрозділів по комунікаціях обласних держадміністрацій та Київської міської держадміністрації. Аналіз їхньої структури та штатного розпису показав, що із 554 працівників безпосереднє відношення до реалізації стратегії мали лише 122 штатних одиниці, або 22% підрозділів, задіяних у зв’язках з громадськістю. З них лише 21 штатна одиниця є вакантною. Тобто на даний момент безпосередньо питанням реалізації Нацстратегії в регіонах займається 101 особа або 18,2% від штатної кількості працівників спеціалізованих підрозділів.

Також учасники прес-конференції проаналізували роботу дорадчих органів з питань сприяння розвитку громадянського суспільства, які були створені указом президента від лютого 2016 року. За результатом цього аналізу виявилося, що лише в Житомирській та Чернігівській областях координаційні ради ефективні на 80%, а в Хмельницькій, Черкаській, Миколаївській та Донецькій областях ефективність не перевищує 40%. В Дніпропетровській області координаційну раду не створено взагалі.

В ході дослідження експерти асоціації провели 154 інтерв’ю у 18 регіонах України. Серед респондентів 47% – представники влади, 53% – громадськості. Респонденти звернули увагу на такі проблеми: формальність функціонування координаційних рад; відсутність проведення засідань; слабка активність та зацікавленість членів координаційних рад; незначний вплив координаційних рад на процеси в регіоні.

Як зазначив в ході прес-конференції голова аналітичного відділу Асоціації Андрій Крупник: “Якщо казати про загальні враження від результатів цього проекту, то можна сказати наступне: стан реалізації Національної стратегії сприянні розвитку громадянського суспільства в регіонах не повною мірою відповідає завданням державної політики, і це м’яко кажучи. Ми побачили велику розбіжність між регіонами у відношенні офіційних осіб, у рівні підготовки професійних кадрів, які займаються цими питаннями. Відношення деяких чиновників — від повної байдужості до дуже великої зацікавленості і готовності до співпраці”.