Київ. 4 грудня. УНІАН. Столичні депутати «Об'єднання «Самопоміч» спільно з народними депутатами однойменної парламентської фракції просять Генеральну прокуратуру і прокуратуру міста Києва перевірити законність передачі Київрадою на користь держави активів громади Києва загальною вартістю близько 200 млн. дол.

Відповідне звернення під час прес-конференції в УНІАН підписали голова фракції «Об'єднання «Самопоміч» в Київраді Сергій Гусовський і народний депутат України від «Об'єднання «Самопоміч» Олена Бабак.

Як пояснив причину звернення Гусовський, до жовтня 2010 року громада Києва володіла комунальним підприємством, яке називалося «Генеральна дирекція Київської міської державної адміністрації з обслуговування іноземних представництв» (ГДІП). Проте в жовтні 2010 року Київрада ухвалила рішення про передачу цілісного майнового комплексу в державну власність.

Відео дня

«Де-факто депутати Київради дали згоду на втрату киянами свого майна. Якщо говорити про вартість майна, яке було втрачено, то залишкова вартість оцінюється в 232 млн. грн. Але це залишкова вартість, яку підрахувала бухгалтерія Київради і КМДА. Але ринкова вартість зовсім інша. На моє персональне звернення в одну із зарубіжних брокерських компаній, цифра, яку мені дали в результаті аналізу, наближається до 200 млн. дол. США», - відзначив Гусовський.

За його словами, серед переданих державі активів житлові будинки площею 4,3 тис. кв. м, квартири площею більш ніж 5 тис. кв. м, нежитлові будинки площею 39 тис. кв. м, а також 99 га земельних ділянок. При цьому Гусовський відзначив, що ніякої компенсації Києву за передане на баланс держави майно не передбачалася. Більш того, передача відбулася без будь-яких громадських обговорень або слухань.

Водночас, Бабак відзначила, що, крім самого майна, громада Києва втратила і доходи до міського бюджету, які приносили ці активи. За її даними, щорічно активи приносили близько 1 млн. грн до бюджету, при тому що реально при ефективному управлінні могли приносити значно більші суми. Виходячи з цього, депутат відзначила, що рішення Київради про передачу даного майна має бути ретельно перевірене.

«Сьогодні потребують перевірки кілька речей, пов'язаних з цією передачею. В першу чергу необхідно перевірити правомірність передачі самих об'єктів цілісного майнового комплексу. Саме рішення Київради також потребує перевірки, наскільки воно відповідало нормам законодавства. І третє, що вимагає перевірки, і ми вважаємо – це ключове питання нашого депутатського звернення до Генеральної прокуратури, – це дії посадовців - членів комісії, яка фактично готувала об'єкти до передачі. Їхні дії мають бути перевірені на предмет дотримання зазначеними посадовцями вимог законодавства України», - сказала Бабак.

За її словами, у разі виявлення протиправних дій при передачі цього майна державі депутати мають намір добиватися повернення його на баланс міста Києва.

Як повідомляв УНІАН, Київрада передала цілісний майновий комплекс «Генеральна дирекція Київської міської ради з обслуговування іноземних представництв» з комунальної в державну власність 14 жовтня 2010 року. За відповідне рішення проголосував 81 зі 107 присутніх у залі депутатів. Тоді повідомлялося, що це рішення було ухвалене на виконання доручення президента України, Кабінету міністрів і було спрямоване на підвищення ефективності функціонування системи розміщення дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Києві. Спочатку комплекс було передано у сферу управління Міністерства закордонних справ, а пізніше – до Державного управління справами.