Київ. 4 грудня. УНІАН. Керівник Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак заявляє, що Україна в умовах агресії Росії отримала шанс створити нову армію.

Про це він сказав на прес-конференції в УНІАН на тему: «Як зупинити агресію Путіна».

«Ми сьогодні отримали шанс створити нову армію, і ми хочемо, щоб у 2015 році військово-політичне керівництво України розпочало створювати армію нового типу, професійну армію», - сказав він.

Відео дня

За словами Бадрака, Центр досліджень армії, конверсії і роззброєння у 2002 році визначив адекватну й доцільну чисельність армії у 120 тис. військовослужбовців.

«Ця армія має спиратися на сучасні системи озброєння, це має розпочатися з 2015 року, тобто негайно», - додав він.

Бадрак нагадав, що президент України Петро Порошенко пообіцяв, у наступні три роки на переозброєння армії буде виділено 40 млрд грн.

«Ми вважаємо, що ми маємо побачити щонайменше 1 млрд 300 млн на нову зброю у 2015 році», - сказав Бадрак.

Він переконаний, що, крім професійної армії, факторами стримування агресора мають стати підрозділи спецпризначення і ракетні війська.

«Якщо фінансування буде адекватне, якщо впродовж п’яти років це буде на рівні 700 млн дол., то Україна протягом п’яти років створить такий адекватний оборонний потенціал, який дозволить унеможливити агресію як з боку Росії, так і будь-якого потенційного агресора», - вважає Бадрак.

Водночас він зазначив, що Україна власними силами не може забезпечити всі необхідні потреби, і тому є певна вимога до нової влади розпочати реальне військово-технічне співробітництво з іншими країнами, «перестати бути жебраком у західних країн, а виступити партнером». На думку Бадрака, для цього Україна має інтелектуальний і технологічний потенціал.

Крім того, Бадрак вважає, що для забезпечення адекватного рівня виконання державного оборонного замовлення потрібно створити спеціальну вертикальну структуру.

«Це має бути структура, на чолі якої буде віце-прем’єр-міністр України і якій будуть підпорядковані всі питання: імпорту іноземних технологій або зброї, питання черговості створення зброї для українських сил оборони»,- сказав Бадрак.

За його словами, у підпорядкуванні цієї структури має бути також питання підготовки підприємств.

«Державні підприємства, за великим рахунком, сьогодні майже не готові до гри за західними правилами, я маю на увазі акціонування, реструктуризацію, приватизацію», - додав він.