За словами активістів, Головне квартирно-експлуатаційне управління Збройних сил України, яке відповідальне за забезпечення житлом військовослужбовців, частину коштів спрямовує не за призначенням.

Київ. 5 липня. УНІАН. Представники Громадської ради при Міністерстві оборони України просять Генеральну прокуратуру порушити кримінальну справу у зв'язку з оприлюдненими Рахунковою палатою фактами зловживання при будівництві квартир для українських військовослужбовців.

З таким зверненням на прес-конференції в агентстві УНІАН виступили голова комітету забезпечення військовослужбовців житлом Громадської ради при Міністерстві оборони України Євген Пінчук і голова Громадської ради при Міноборони Петро Гаращук.

«Недавнім звітом Рахункової палати підтверджено, що за два останні роки замість 2,5 тис. квартир вдалося прикупити близько 1 тис. квартир для військовослужбовців. Гроші ж, які виділялися на цю справу, практично половина, як констатує Рахункова палата, використані неефективно. Вони підтверджують наші докази як громадського контролю. Тільки ми говоримо про це, не про те, що гроші використовують неефективно, а говоримо, що це спосіб розкрадання. За нашими підрахунками, як громадського контролю, за три роки можна було побудувати близько 5,5-6 тис. квартир, вийшло побудувати 1,5 тис.», - заявив Пінчук.

За його словами, Головне квартирно-експлуатаційні управління (ГоловКЕУ) Збройних сил України, яке відповідає за забезпечення житлом військовослужбовців, частину коштів спрямовує не за призначенням.

«Для ГоловКЕУ отримання і забезпечення житлом військовослужбовців - це побічний ефект, для них найголовніше - переробити гроші таким чином, щоб вони виглядали як неефективно використані, але якщо там поритися, їх насправді там уже немає», - сказав Пінчук.

«Загалом ця тема забезпечення житла військовослужбовців існує для того, щоб громадяни України погоджувалися з тим, що потрібно виділяти туди гроші. ГоловКЕУ - це інструмент правильного перенаправлення грошей, намагаючись прикрити це усілякого роду звітами, як ніби нічого не сталося», - додав він у коментарі УНІАН.

Голова Громадської ради при Міноборони Гаращук на прес-конференції наголосив, що в Україні найбільша у світі кількість безквартирних військовослужбовців, і попросив про втручання Генпрокуратури.

«Справа в тому, що Україна є чемпіоном світу серед безквартирних військовослужбовців. 47,1 тис. військовослужбовців чекають на житло у воюючій країні. І ця цифра практично не зменшується. Інформація, яка сьогодні представлена, має бути підтверджена насамперед Генеральною прокуратурою, САП, НАБУ. Пане генеральний прокурор, будь ласка, відповідно до наведеної у ЗМІ інформації, відповідно до Кримінального процесуального кодексу, ви повинні відкрити кримінальну справу і довести її до кінця», - сказав Гаращук.

Як повідомляв УНІАН, аудитори Рахункової палати виявили факти зловживань на 600 мільйонів гривень при будівництві житла для військових. Це майже половина коштів, які були передбачені бюджетною програмою будівництва житла для військових у 2016-2017 роках.

За останніми даними Міноборони, станом на початок 2018 року, у черзі на отримання квартир перебувають 46,3 тисячі сімей військовослужбовців. З них майже 7000 сімей чекає житло вже понад 20 років. За останні 7 років за державні кошти військові отримали 4518 квартир.