З десяти документів правил і методик про доступ до об'єктів інфраструктури на сьогодні ухвалено лише два.

Київ. 4 липня. УНІАН. Міністерства України свідомо зволікають з процесом підготовки правил і методик на виконання закону про доступ до об'єктів інфраструктури, що створює умови для одержання неправомірної вигоди власниками інфраструктури.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявила голова ради Асоціації «Телекомунікаційна палата України» Тетяна Попова.

Відео дня

«На нашу думку, міністерства свідомо затягують процес підготовки проектів правил і методик (про доступ до об'єктів інфраструктури - УНІАН), чим створюють ідеальне середовище для одержання неправомірної вигоди власниками інфраструктури. Саме тому ми звернулися до антикорупційних органів з проханням допомогти», - сказала Попова.

Вона зазначила, що з 10 документів - правил і методик - на сьогодні розроблено лише один комплект, що складається з двох документів.

«Це зробила Національна комісія з питань регулювання зв'язку. Мінінфраструктури, Мінрегіонбуд і Міненерго з тих документів, які їм треба було розробити, жодного ще навіть не відправили в Кабмін на опрацювання», - сказала голова ради Телекомпалати України.

За її словами, Закон України «Про доступ до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж» на даний момент не виконується.

«Три тижні тому ми направили листа в НАБУ, НАПК, генеральному прокурору і в Національну поліцію України щодо невиконання положень закону, який набрав чинності більш як рік тому. Ми бачимо в цьому корупційні дії, адже невиконання цього закону призводить до того, що власники об'єктів інфраструктури встановлюють плату для операторів і провайдерів на свій розсуд, і плата часто суттєво завищена», - пояснила Попова.

Як зазначив присутній на прес-конференції голова Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко, в уряді часто говорять про необхідність розвитку цифрової інфраструктури, але як і раніше не створили єдиного відповідального органу.

«У Кабінеті міністрів немає людини чи органу, відповідального за другу за зростанням ВВП галузь в Україні. Це головна проблема. Нема кому в Кабінеті міністрів на запити про цифрову економіку відповідати. Цієї функції взагалі ні в кого немає», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2017 року Верховна Рада ухвалила закон «Про доступ до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж», який передбачає створення рівних умов діяльності для всіх учасників ринку телекомунікацій і встановлює прозорі і справедливі розцінки за доступ до інфраструктури.