Консультанти сервісу підводять клієнтів до встановлення дати відмови від куріння та мотивують залишити шкідливу звичку.

Київ. 27 червня. УНІАН. В Україні за рік роботи до національного сервісу з надання допомоги у припиненні куріння, до якого входить безкоштовна «гаряча» телефонна лінія та веб-сайт, за консультаціями звернулося понад 4 тисячі осіб.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила координатор проектів громадської організації «Життя» Катерина Римаренко.

«За цей період (з 20 червня 2017 року - УНІАН), річний період роботи, до нас звернулося понад 4 тисячі клієнтів на «гарячу» телефонну лінію і понад 13,5 тисяч клієнтів відвідали наш веб-сайт. Консультанти провели понад 700 повноцінних консультацій. Мається на увазі, що це повний цикл - від початку встановлення причин куріння до розроблення плану відмови від куріння», - пояснила вона.

За її словами, у більшості випадків на «гарячу» телефонну лінію зверталися чоловіки - більше 80%.

«Близько 15% від загальної кількості тих, хто отримав консультації, - це друзі і родичі курців. І в їх структурі якраз переважна більшість жінки», - зазначила Римаренко.

«Якщо подивитися на вікову групу, то переважна більшість людей, які до нас зверталися, - це особи середнього і старшого віку, від 50 до 70 років», - додала вона.

Координатор проектів ГО «Життя» зазначила, що 92% з тих, хто звертався, є курцями сигарет. Також багато людей курять понад 30 років: вони викурюють 1-1,5 пачки цигарок в день, і понад 60% з них викурюють першу сигарету протягом 30 хвилин після пробудження.

«Більше 80% тих, хто звертаються на «гарячу» лінію, мають досвід відмови від куріння. І досить великий відсоток мають досвід декількох спроб відмови, але ці спроби не були успішними: люди продовжують курити», - сказала вона.

Разом з тим, додала Римаренко, понад 60% осіб засвідчили свою готовність кидати курити просто зараз. «Основна причина, заради якої телефонують і хочуть відмовитися від куріння, - це власне здоров'я, що в принципі й очевидно, оскільки люди старшого віку і з великим стажем куріння мають певні проблеми», - наголосила вона.

«Можемо побачити, що найбільший відсоток тих, хто має проблеми зі здоров'ям, мають саме серцево-судинні захворювання, інвалідність, захворювання органів дихання і так далі», - додала Римаренко.

Водночас, за її словами, згідно з даними Google Analitycs, веб-сайтом більше користуються люди у віці від 20 до 40 років та жінки. Вони мають стаж куріння від 5 до 20 років та, як правило, викурюють 0,5-1 пачку сигарет в день. При цьому 35% користувачів сайту мають високий або дуже високий рівень нікотинової залежності, а понад 80% - намагалися кинути курити, багато хто робив більш ніж одну спробу.

При цьому до сервісу у більшості зверталися з тих регіонів, де є представництво Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). «Як на «гарячу» лінію, так і на веб-сайт зверталися люди з тих регіонів, де працює ВООЗ. Це - місто Київ, Дніпропетровська, Вінницька, Полтавська, Львівська, Харківська області", - повідомила Римаренко.

Разом з тим вона підкреслила, що наразі «гаряча» лінія працює лише в так званому реактивному режимі. «Ми не ведемо клієнтів, ми реагуємо на запити клієнтів до нас. Наша основна задача під час розмови з клієнтом - підвести його до встановлення дати відмови від куріння, розробити індивідуальний план відмови від куріння. Ну і, власне, мотивувати людину це зробити і сказати, що ми завжди готові допомогти у випадку, якщо будуть якісь труднощі, людина може до нас зателефонувати і отримати консультацію", - пояснила Римаренко.

У свою чергу головний лікар Київського міського центру здоров’я та експерт сервісу з надання допомоги у припиненні куріння Отто Стойка заявив, що метою проекту, зокрема, є розміщення інформації про сервіс на кожній пачці сигарет. "Кінцева мета наша (така рожева наша мрія поки що, але, я думаю, що ця мета дійсно таки важлива) - щоб на кожній пачці сигарет був написаний цей телефон і цей сайт. І це в країнах, де це практикується, показує дійсно високу ефективність", - сказав він.

Впровадження роботи національного сервісу з надання допомоги у припиненні куріння громадською організацією «Життя» відбулося за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, а також за спільною розробкою Міністерства охорони здоров'я України з Бюро ВООЗ в Україні.

Як повідомляв УНІАН, щороку в Україні від спричинених курінням хвороб помирають 85 тисяч осіб.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/80589