Київ. 2 грудня. УНІАН. Реформування системи технічного регулювання в Україні відповідно до європейських стандартів дасть змогу усунути бар'єри для виходу українських товарів на міжнародні ринки.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав президент Міжнародної асоціації органів з оцінки відповідності Володимир Чекалін.

«Реформування системи технічного регулювання - це не просто регулювання заради регулювання, а для того, щоб усунути технічні бар'єри торгівлі, і для того, щоб товари, вироблені в Україні, вільно могли переміщатися на ринку як міжнародному, так і європейському», - сказав Чекалін.

Відео дня

У свою чергу, також присутній на прес-конференції експерт з юридичних питань проекту Євросоюзу з усунення технічних бар'єрів торгівлі між Україною та ЄС Дмитро Луценко наголосив, що система технічного регулювання повинна бути вибудувана відповідно до європейських вимог.

«Україна повинна побудувати таку систему технічного регулювання, яка б повністю відповідала європейським вимогам. І всі органи, які працюють у цій системі (державні та контролюючі органи з оцінки відповідності), повинні діяти відповідно до правил, які діють у Європі», - сказав Луценко.

За його словами, крім того, необхідно впроваджувати технічні регламенти, які повинні повністю відповідати європейським директивам.

«В основі цих технічних регламентів повинні лежати європейські директиви, причому вимога така - відхилення щодо технічних аспектів не допускаються. Всі технічні вимоги європейських директив повинні бути ідентично пересаджені в українське законодавство і в українські технічні регламенти», - зазначив Луценко, додавши, що на сьогодні з більш як 40 різних регламентів, прийнятих в Україні, лише кілька відповідають європейським директивам.

Учасники прес-конференції також зійшлися на думці, що в системі технічного регулювання, побудованій за європейським зразком, не повинно залишитися місця ручному регулюванню цієї галузі з боку держави, що часто зустрічається зараз.

Як повідомляв УНІАН, 16 вересня парламенти України і ЄС синхронно ратифікували Угоду про асоціацію. Створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС передбачає двостороннє зняття торгових мит у рамках певних квот або без них. Втім, українська сторона до 2016 року не обнулюватиме мита для європейських товарів, тоді як ЄС запровадив торгові преференції для України вже з кінця квітня цього року. Разом з тим, експортувати свою продукцію до ЄС має можливість обмежена кількість українських підприємств.