Також експерти та політологи вважають, що лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко більше не хоче бути «заручницею» застарілої форми правління.

Київ. 26 червня. УНІАН. Лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, презентувавши ідеї «Нового курсу України», продемонструвала готовність до оновлення, але для реалізації цих ідей необхідні проектні рішення, інакше вони можуть залишитися в категорії мрій.

Про це експерти та політологи заявили під час прес-конференції на тему: «Президентська кампанія 2019: Новий курс Юлії Тимошенко – мрійництво чи політична інновація?», що відбулась в УНІАН.

«Ідеї нового суспільного договору, нових суспільних відносин, нової конституції, перезавантаження країни, як на мене, є позитивною. Фактично, Юлія Володимирівна таким чином легітимує мрійництво в політиці. А, як правильно було зазначено, мрія – це вже перший крок до інновації. Не факт, що мрія перетворюється на інновацію, для цього потрібні її розшифровки, проектування», - зазначив голова Платформи соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний Координаційний Центр» Олег Саакян.

За його словами, з цього питання Тимошенко вже провела форум та зустріч з експертами.

«Тобто є очевидним в команді Тимошенко розуміння, що, крім гасел, заяв, ідеї, потрібно ще й сформувати її у вигляді пакету проектних пропозицій… І в цьому випадку, хоча б тим, що йде легітимізація в політичному дискурсі оцього мрійництва, мені здається, що це є позитивним. Тому що дуже часто наші політики так сформувалися історично, що не дивляться вгору, а дивляться виключно під ноги, а ще частіше – в кишені, причому не в свої. А от політиків, які б вміли дивитися догори, запропонувати нові ідеї, якось в Україні не було», - додав Саакян.

На думку експерта, коли мрійництво повертається в політику, «коли політика починає повертати собі візіонерську, лідерську функцію, то тоді з’являється шанс».

Він вважає, що кандидати у президенти почнуть боротьбу ідеями, а хто не почне, «той залишиться у країні минулого, не в сьогоднішньому політичному тренді».

Своєю чергою голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко позитивно оцінив «Новий курс України», презентований нещодавно на форумі в Києві.

«Я коли чув виступ Юлії Володимирівни, деякі пропозиції колег, дійсно, це виглядає як утопія, красива, дуже амбіційна утопія, не бути в хвості того, що нам пропонують наші західні партнери, те, що вже зробили наші сусіди, а самим запропонувати інший якісний продукт, революційний, стати самим в авангарді. Це дуже амбітно. Але виглядає дійсно утопічно… Але Тимошенко не схожа на мрійницю і людину, яка вірить в утопію, що схильна до утопії. Навіщо в це гратися?» - сказав Фесенко.

На думку політолога, Тимошенко розуміє, що частина ідей «Нового курсу» не буде сприйнята чи буде серйозно розкритикована, будуть проблеми з їх реалізацією.

«Мені здається, це пов’язано з тим, що тут спрацьовує банальна річ. Вона двічі була прем’єр-міністром. І вона про це й сама казала, що фактично була певною заручницею застарілої системи державного управління. Вона не хоче, якщо втретє прийде до влади в статусі президента, бути заручницею системи, вона хоче її поміняти. Як поміняти? У неї немає готового плану. Вона розуміє вади, проблеми системи, а от як поміняти, в цьому їй необхідна допомога. І саме тому, як так розумію, залучила експертів, які могли запропонувати навіть нестандартні рішення, запропонувала відкриту дискусію», - пояснив Фесенко.

Він додав, що Тимошенко хоче отримати «рецепти змін, і на основі пропозицій для себе сформувати прийнятний сценарій та формат нової системи управління» для реалізації у подальшому соціально-економічних та політичних змін.

Фесенко також акцентував увагу на важливості того, що лідер «Батьківщини» демонструє готовність до оновлення.

«І, власне, це поєднання і власної мотивації, і політичної, з точки зору того, як далі керувати країною, політтехнологічної мотивації. Це все, на мій погляд, дає шанс, щоб була боротьба не тільки особистості, а була змістовна дискусія. Нам дійсно треба думати, не просто про те, хто стане новим президентом, а як має розвиватися країна», - зауважив експерт.

Водночас виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда додав, що виступ Тимошенко на форумі, де був презентований «Новий курс України», справив на нього позитивне враження.

«Суто візуальне враження моє від виступу пані Тимошенко, звичайно, позитивне, вона досвідчений політик. Але є певний дисонанс: коли людина понад 20 років в українській політиці – у вищій лізі української політики – і бачила, на відміну від багатьох своїх колег, і «мідні труби, і вогонь, і воду», і в'язничну камеру, то коли людина говорить про новий курс, звичайно, виникає достатньо багато запитань», - сказав Магда.

Разом з тим, за словами експерта, він «не впевнений, що новий суспільний договір можна надрукувати на 3D-принтері», та висловив думку, що набір нових гасел складно кореспондується з українськими реаліями.

Нагадаємо, Тимошенко на своїй сторінці у Facebook розповіла про 16 новацій «Нового курсу України», презентованого 15 червня на форумі в Києві.

За її словами, між державою і українським суспільством має бути укладений новий суспільний договір – нова Конституція, щоб громадяни нарешті отримали реальні можливості для управління державою.

Серед новацій «Нового курсу України»: парламентська форма правління канцлерівського типу, всенародне обрання парламентської більшості та канцлера, нова система виборів до парламенту у два тури, законодавчо закріплені контролюючі функції опозиції, створення нової контролюючої гілки, незалежної від влади, – Національної асамблеї самоврядності влади, надання громадянам права законодавчої ініціативи тощо.

Тимошенко впевнена, що алгоритм колективної роботи над новим суспільним договором має бути таким: фахівці з різних сфер діяльності мають на спеціальній платформі запропонувати своє бачення, потім цей проект аналізують експерти, далі документ віддається на аналіз спеціальному органу – конституанті, яка і готує остаточну версію нової Конституції, що виноситься на ухвалення всенародним референдумом.

Фото: https://photo.unian.net/ukr/themes/80570