Київ. 2 грудня. УНІАН. Енергетична політика України в контексті забезпечення національної безпеки повинна стати незалежною від змін складу уряду і бути основним стратегічним пріоритетом для влади.

Таку думку висловили експерти в рамках круглого столу в УНІАН на тему «Криза в Україні: джерела її виникнення і шляхи подолання», організованого Європейською економічною палатою в Україні спільно з Інститутом еволюційної економіки.

«Немає на сьогодні певної енергетичної стратегії розвитку нашої країни. Не повністю використовуються енергосистеми України», - сказав голова наглядової ради Європейської економічної палати в Україні Олена Григорська.

Відео дня

За словами директора Інституту еволюційної економіки Ігоря Макаренка, чинна влада з незрозумілих причин не залучає наукового потенціалу України для реформування енергосистеми.

«На превеликий жаль, очікування наші, пов'язані з приходом нового уряду, не виправдались. Уже на перших кроках ми не помітили тих рухів, які повинні були розв’язати проблеми в частині інноваційних секторів економіки і інноваційних секторів енергетики», - сказав Макаренко.

На думку експерта Інституту української політики Артема Петренка, у чинній коаліційній угоді відсутні стимули для підвищення енергоефективності, а підвищення тарифів на енергоресурси не розв’яжуть всіх проблем.

«Дуже легко підвищити тарифи, але складно вибудувати систему соціального захисту населення», - відзначив Петренко.

Довідка УНІАН. Україна вперше за тривалий період почала імпорт енергетичного вугілля для забезпечення потреб теплових електростанцій. Забезпечити ТЕС вугіллям власного видобутку сьогодні практично неможливо через бойові дії на сході країни, де розташована більша частина діючих шахт.

Близько 47% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решту виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля, а також гідроелектростанції і «зелена» енергетика. Нестача газу і зупинка 80% шахт призвели до дефіциту енергоносіїв і, як наслідок, електроенергії.