Депутат Васильківської міськради і спортсменка Евеліна Березанська повідомила про початий процес підпорядкування місцевої ДЮСШ.

Київ. 25 червня. УНІАН. Фахівці наполягають, що дитячо-юнацькі спортивні школи успішніше працюватимуть у підпорядкуванні профільних підрозділів спорту місцевого рівня, а не освітніх.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила спортсменка, депутат Васильківської міської ради VII-го скликання, начальник відділу молоді та спорту Васильківської міської ради Евеліна Березанська, інформуючи про розпочатий нею процес реформування Васильківської дитячо-юнацької спортивної школи.

Вона зазначила, що протягом року займається питанням перепідпорядкування ДЮСШ з Відділу Освіти до Відділу молоді і спорту, але поки не знайшла остаточну підтримку депутатського корпусу. Водночас Березанська переконана, що згодом прийде правильне розуміння її ініціативи.

«Маючи педагогічний стаж 10 років та будучи спортсменом - в минулому займаючись легкою атлетикою, звичайно, я знаю за власним досвідом, як можна органам місцевого самоврядування розпочати розбудову та розвиток спорту у Василькові. Місто спортивне, багате на спортивні традиції, у нас є учасники Олімпійських ігор. Знаючи спортсменів, знаючи як раніше все було, долучаючи свій досвід того, що бачила в Європі, я розумію, яким чином можна створити умови для розвитку спорту. І звичайно, що все це я хочу передати рідному місту», - підкреслила Березанська.

Вона нагадала, що у 2013 році Кабінет міністрів прийняв рішення про типове положення щодо ДЮСШ, відповідно до якого на державному рівні ДЮСШ підпорядковуються Міністерству молоді і спорту. «То на місцевому рівні, логічно, що спорт належить спорту, а освіта займається освітою. Тому моя мета – підпорядкування ДЮСШ відповідному відділу і налагодити правильний шлях розвитку», - підкреслила Березанська.

Вона повідомила, що ініціювала внесення змін і до Статуту школи та її перепідпорядкування. Депутат пояснила, що прийняття таких змін дозволить у комунальній ДЮСШ створити відповідні умови для роботи спортивних секцій, забезпечити її кадровим професійним персоналом, організовувати необхідні для спортсменів навчально-тренувальні збори. При цьому, підкреслила вона, буде забезпечено безоплатне тренування дітей у школі.

Березанська визнає, що на це потрібні кошти з бюджету, але це тривалий процес, тому питання з фінансуванням можна буде вирішити.

«Так сталося історично за минулих часів, коли було Міністерство освіти і науки, молоді і спорту – тобто коли було все об’єднано, що вона була підпорядкована Відділу освіти виконавчого комітету. Зрозуміло, що моя мета - привести у відповідність всі документи, які стосуються спортивних установ. Питання розвитку спорту в місті було обговорено з мером і той доручив розробити відповідний проект, який вилився у проект, який стосується перепідпорядкування ДЮС-школи», - повідомила Березанська.

Депутатка зазначила, що значна частка спортивних юнацьких шкіл в Україні вже підпорядковані саме структурам спорту, а Васильків відстає від цього процесу та втрачає час.

Вона пояснила, що проект щодо перепідпорядкування спочатку був підтриманий Васильківською радою, але на наступній сесій скасований. За словами Березанської, це сталося через викривлення інформації стосовно суті проекту.

«Але я думаю, що ми на правильному шляху і рухаємося в правильному напрямку», - сказала депутат.

«Наразі, на мій погляд, це поки що один з найшвидших шляхів. Але він обдуманий, виважений, тому що ми вивчили всю нормативно-правову базу… Це не можна сприймати як вилучення ДЮСШ з системи освіти, але організаційно-методичне забезпечення має належати Відділу спорту, бо це логічно і нормально», - зазначила Березанська.

Вона зазначила, що як фаховий спеціаліст розуміє про важливість створення необхідних умов для занять спортом, а це включає відповідне обладнання приміщень секцій і професійний кадровий склад.

«Під час сесії лунали висловлювання, що рішення щодо перепорядкування ДЮСШ є незаконним, нашвидоруч зроблене. Але це не так, ми розуміємо про що говоримо, бо готували документ майже рік. Це штучне викривлення інформації, штучне створення ситуації», - запевнила Березанська.

Вона зазначила, що продовжуватиме відстоювати свою позицію.

«Головне – це треба сформулювати мету і ціль. Мені моя мета зрозуміла. Всі мої намагання щирі і прозорі. І я думаю, що зрештою все буде найкращим чином», - додала вона.