Документ передбачає 65 поправок до 9 діючих зоозахисних законів України.

Київ. 25 червня. УНІАН. Зоозахисники та екологи закликають небайдужих 3 липня прийти до будівлі Верховної Ради України для підтримки законопроекту №6598, в якому йдеться про захист тварин від жорстокості.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила активістка, представник Форуму порятунку Києва Оксана Костюкевич.

Відео дня

«З липня, у вівторок, о 9.00 виходимо до Верховної Ради на підтримку цього зоозахисного законопроекту (6598), який є прогресивним, який врятує десятки-сотні, а може й мільйони тварин від усіх догхантерів, живодерів та мисливців. Цим законопроектом внесено 65 поправок в 9 діючих зоозахисних законів України», - наголосила Костюкевич.

Як відомо, проект закону імплементує положення міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу.

За словами Костюкевич, законопроектом забороняється, зокрема: вбивство та каліцтво тварин; утримання ведмедів та інших хижих тварин в ресторанах, готелях та розважальних центрах; фотопослуги з тваринами; жебрацтво з тваринами; використання вогню та інших жорстоких способів при дресурі тварин у цирках; притравка на борсука, тхора, собак та котів; евтаназію як спосіб регулювання чисельності безпритульних тварин; викидання тварин на вулицю; пропаганду та заклик до жорстокого поводження з тваринами.

Президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська вважає, що боротьба проти жорстокості по відношенню до тварин, залежних від людини, – це важливе завдання національної безпеки України.

«Зоозахисний рух в Україні є досить зрілим для того, щоб рішуче і конструктивно впливати на правовий аспект в захисті тварин. Об’єднуючи свої зусилля з екологічним рухом, ми можемо здійснювати більший тиск на законодавчу і виконавчу владу. Майже 2 роки ми працюємо над реалізацією важливого екологічного законопроекту 6598, який суттєво наблизить наше законодавство до європейських стандартів у екологічній сфері. Важливою частиною цього закону є статті про захист тварин, посилення відповідальності за жорстокість по відношенню до тварин. Відкладати це питання більше не можна. Тисячі садистів , живодерів і отруювачів залишаються безкарними, ходять на свободі і продовжують знущання та вбивство тварин. Безкарність породжує нові злочини», - наголосила Серпінська.

Вона заявила, що мета зоозахисників не тільки добитися більш досконалих законів про захист тварин, а й домогтися створення необхідних механізмів для реалізації цих документів.

«Наприклад, створення судово-ветеринарної медекспертизи, без якої суди не можуть розглядати справи про знущання над тваринами, станції тимчасової перетримки для конфіскованих тварин і т.п.» - уточнила Серпінська.

Також, за її словами, зоозахисники наполегливо добиватимуться дієвого контролю за виконанням законів у зазначеній сфері.

Представник Форуму порятунку Києва Костюкевич додала, що наразі зоозахисний рух в Україні омолодився – тепер це люди 20-25 років, дуже освічені, багато хто з них навчався за кордоном, у Європі, США.

«Тобто, тепер це не бабусі-зоозахисниці, а це потужний рух, інтелігентні люди з освітою, які будуть займатися проблематикою зоозахисту в Україні методами від найелементарніших – влаштування тварин - до найвищих – просування та прийняття зоозахисних законопроектів на державному рівні», - зазначила вона.

Костюкевич нагадала, що завдяки вже прийнятим за сприяння зоозахисників законів став можливим нещодавній арешт «найбільш відомого живодера», якого, як підкреслила вона, вислідили саме активісти-зоозахисники.

Вона повідомила, що планується проводити акції під судом, який розглядатиме справу догхантера з тим, щоб домогтися його покарання.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко звернув увагу, що в законопроекті 6598 визначення отримали багато термінів, а також виписано інші речі, відсутність яких до цього часу не дозволяла реалізувати існуюче зоозахисне законодавств,о і в результаті живодери та вбивці тварин залишались непокараними.

За його словами, через недоліки чинного законодавства зараз «правозастосовуюча практика» у сфері захисту тварин практично зведена до нуля.

«Найголовніша перевага законопроекту в тому, що ми своїми правками примушуємо працювати законодавство. Якщо вони (законопроекти) пройдуть, тоді дійсно можна буде карати всіх негідників, які жорстоко поводяться з тваринами. Зараз в Україні їх покарати практично неможливо», - зауважив Борейко.

Він також звернув увагу, що завдяки цьому законопроекту стане можливим вилучення тварин у тих осіб, хто знущається, зокрема, йдеться про жебраків, фотографів, контрабандистів та інших. Передбачається створення місць тимчасового перетримання вилучених тварин.

Водночас, сказав він, нині проблемними залишаються питання щодо створення в Україні зоополіції, щодо роботи цирків з тваринами, також є проблеми з роботою зооінспекції, налагодженням роботи «швидкої допомоги» для тварин тощо.

Як повідомляв УНІАН, 17 квітня Верховна Рада направила на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) (№6598).

За це рішення проголосували 229 народних депутатів із 328, зареєстрованих у сесійній залі.

Перед цим депутати не змогли ухвалити його у першому читанні чи направити на доопрацювання у профільний комітет.

Законопроектом, зокрема, у законі "Про тваринний світ" встановлюється, що види тварин, які не занесені до Червоної книги України, але є рідкісними або такими, що перебувають під загрозою зникнення на території Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, можуть заноситися до Переліку видів тварин, що підлягають охороні на цих територіях.

У законі "Про захист тварин від жорстокого поводження" уточнюється визначення жорстокого поводження з тваринами. Дається визначення каліцтву та тілесному ушкодженню тварини.

Регулювання чисельності диких тварин і тварин, які не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, та безпритульних тварин здійснюється методом біостерилізації з подальшою вакцинацією та кліпсуванням.

Крім того, забороняється використання та утримання ведмедів, тхорів, борсуків, котів, собак, та вовків на мисливських випробувальних станціях, а також для проведення іспитів, змагань і притравки мисливських собак.

Забороняється використання тварин як мішені при навчанні у стрільбі або у змаганнях із стрільби.

Також вносять зміни до правил поводження з тваринами в сільському господарстві, скотарстві, у рибному господарстві, при отриманні продукції тваринного походження.

Низка змін вноситься і до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до Кримінального кодексу України.

Зокрема, встановлюється, що жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, в тому числі безпритульними, а також цькування тварин одна на одну чи на інших тварин, якщо ці дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, насильницькі дії у відношенні до тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, - караються позбавленням волі на строк від 2 до 3 років з конфіскацією тварин або без такої.

Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, - караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією тварин, або без такої.

Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені з особливою жорстокістю, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб - караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією тварин, або без такої.