Активісти просять генпрокурора відреагувати на ситуацію та надати правову оцінку рішенням Ірпінської міськради.

Київ. 22 червня. УНІАН. Активісти Приірпіння заявляють про ігнорування інтересів громади місцевою владою та про бездіяльність правоохоронців у регіоні.

Про це на прес-конференції в УНІАН, організованій громадським рухом «Ірпінь проти Карплюка та «Нових облич», повідомив директор юридичної компанії «Правоексперт» Сергій Гапон.

Участь у заході взяли також представник жителів с. Стоянка Іван Похвалін, представник ЖК «Річ Таун» Володимир Позинич, ініціативної групи «Заплавні землі м. Ірпінь» Тетяна Зубрієнко, а також інші активісти громади Приірпіння.

Усі вони поінформували про проблеми з інфраструктурою, про знищення зелених зон в регіоні через численні будівництва житлових комплексів, які здійснюються, як вони стверджують, без урахування думки місцевих жителів.

Представники громад поскаржилися на відсутність необхідної кількості дитячих садків, шкіл, інших соціальних об’єктів, притому що різко почала зростати чисельність населення. Також вони поскаржилися, що вирубуються дерева; розпочато роботи на заплавних землях річок Ірпінь та Буча; через збільшення навантаження на стару мережу виникає проблема з електрозабезпеченням тощо. При цьому будівництво житлових комплексів продовжується.

За словами Гапона, жителі Приірпіння вирішили об’єднатися в громадський рух, щоб протистояти свавіллю місцевих чиновників, які поводяться безвідповідально, бо правоохоронні відповідним чином не реагують.

«Ви вислухали всіх присутніх. Це люди з різних ініціативних груп, різних верств населення, різних частин Приірпіння, але всіх об’єднує одне – боротьба з беззаконням, яке панує в Приірпінні. Це єдина, основна вимога до генпрокурора – припинити беззаконня, яке панує. На жаль, про ці правопорушення – ми не в перше тут про це говоримо, виносимо на загал – знають правоохоронці, але належним чином чомусь не реагують», - зазначив Гапон.

«На жаль, нас доводять до тієї ситуації, яка була у 2013 році. Дуже в мене велика надія є, що цю прес-конференцію побачать президент, генеральний прокурор. Я маю надію, що був крайній майдан, що правильна воля тих людей, які перед нами взяли зобов’язання на тому Майдані, і зараз є владою, почують нас зараз», - наголосив своєю чергою заступник голови комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю ВГО СГОУ "Народна Рада" Володимир Бороденко.

За словами Гапона, 16 червня було проведено мирну акцію протесту в селі Стоянка, де було оголошено ряд вимог до генерального прокурора України Юрія Луценка, які учасники мітингу підтримали повністю.

«Ці вимоги сформовані у зверненні-листі, які вже 18 червня завезли до Генеральної прокуратури України, а також до Ірпінської міської ради. На жаль, вже пройшов майже тиждень, але до нас ніхто не вийшов на зв’язок, поки що тиша», - наголосив Гапон.

Таким чином, пояснив він, мета прес-конференції - озвучити вимоги громади Приірпіння, які було сформовані на акції; привернути увагу генпрокурора та суспільства до проблеми.

Так, у вимогах йдеться про створення робочої групи для вивчення ситуації у Приірпінні, вжиття заходів щодо притягнення до відповідальності винних осіб, усунення негативних наслідків діяльності винних осіб, контролю за діяльність співробітників поліції та працівників прокуратури.

Активісти вимагають прийняти законне кінцеве рішення у кримінальних провадженнях, в рамках яких оголошені підозри членам команди мера Ірпеня; зупинити всі незаконні роботи на заплавних землях річок Ірпінь та Буча; вивчити матеріали перевірок та кримінальних проваджень за всіма фактами звернень жителів Приірпіння.

Також у числі вимог, зокрема, вивчити всі рішення Ірпінської міської ради, прийняті депутатами VII-го скликання, та надати правову оцінку стосовно тих, що стосуються вилучення земель із постійного користування санаторно-курортних закладів; вивчити ситуацію щодо невиконання зобов’язань забудовником перед інвесторами низки нових житлових комплексів; притягнути до кримінальної відповідальності осіб, винних у побитті активістів тощо.