Зокрема, фермери пропонують ввести кримінальну відповідальність для нотаріусів та держреєстраторів, без участі яких не обходиться жодне рейдерське захоплення.

Київ. 21 червня. УНІАН. У зв'язку з початком кампанії зі збирання врожаю в Україні автоматично збільшилася кількість розбійних нападів і рейдерських атак на фермерські господарства, у зв'язку з чим фермери закликають владу захистити їх і посилити відповідальність за рейдерство в аграрній сфері.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники фермерських господарств.

За словами фермерів, вони напрацювали низку пропозицій щодо посилення законодавства.

«Звертаючись сьогодні до нашої влади, я б хотів сказати, що ми підготували звернення до президента, голови Верховної Ради, прем'єр-міністра, керівників Національної поліції, Генеральної прокуратури, а також НАБУ і всіх депутатських фракцій. Ми розішлемо цей законопроект для того, щоб вони подивилися і підтримали», - заявив фермер херсонського агрогосподарства «Водолій» Микола Мартиновець, уточнивши, що особисто він раніше неодноразово зазнавав нападів з боку бандитів.

"Мені у 2016 році обробили десикантами 466 га озимих у хорошому стані, через 4 дня роздавили машину на поле, ще через 2 тижні спалили машину у Херсоні і напали на сина в Києві. У травні 2017 року мені кинули гранату Ф-1, 4 травня побили мого агронома і тракториста, підпалили техніку", - сказав Мартиновець.

За словами фермерів, зараз йде вал сигналів про напади на фермерів південних областей, в першу чергу, в Одеській і Херсонській областях.

«Вчора на фермерському господарстві «Радуга», населений пункт Станіславка Одеської області, о пів на шосту ранку на рапсове поле зайшла техніка. Сім'я власників пішла захищати поле, але люди в балаклавах їх побили», - зазначив присутній на прес-конференції фермер з Одеської області Микола Івенко.

"У Біляївському районі недавно також спалили пшеничне поле, б'ють людей. Люди залякані. У минулому році на одному з підприємств спалили комбайн і контору для того, щоб отримати документи. Ще одній сім'ї спалили десикантом весь урожай" - додав він.

Адвокат Наталія Сидоренко на прес-конференції звернула увагу, що жодна рейдерська атака на аграріїв не обходиться без участі нотаріусів та держреєстраторів, у зв'язку з чим закликає для них ввести кримінальну відповідальність за незаконні дії.

«Ті антирейдерські закони, які існують, на сьогодні неефективні. Ми у свою чергу пропонуємо ввести кримінальну відповідальність для нотаріусів та держреєстраторів за неповідомлення попереднього власника або орендаря про те, що буде проводитися зміна в реєстрі», - зазначила вона.

Крім посилення відповідальності для рейдерів, фермери також вважають за необхідне посилити відповідальність і для власників землі, які часто можуть укладати повторні договори на оренду паїв з іншими орендарями і тим самим сприяють протистоянню між ними.

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2017 року Кабінет міністрів ухвалив рішення створити оперативні штаби в регіонах спільно з обласними державними адміністраціями, територіальними підрозділами МВС, Держгеокадастру, Мін'юсту, аграрними асоціаціями для недопущення незаконних захоплень врожаю і землі у фермерів. Такі штаби працювали під час збиральної кампанії - до 15 листопада, а у квітні 2018 року Кабмін продовжив їхню роботу.

Крім цього в Україні працює Комісія Міністерства юстиції України з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (Антирейдерська комісія), яка у 2017 році повернула законним власникам 6,2 тис. земельних ділянок загальною площею понад 8,5 тис. га.