За словами медиків, сьогодні держава не закуповує ліки для цієї категорії онкохворих.

Київ. 21 червня. УНІАН. Щороку рак нирки діагностують 5 тисячам українців.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН, присвяченій Всесвітньому дню боротьби проти раку нирки, повідомив доктор медичних наук, професор національного інституту раку Едуард Стаховський.

«Щороку у світі 338 тис людей діагностують цю хворобу і щороку захворювання зростає на 2-4%. В Україні щорічно рак нирки діагностують 5 тисячам осіб віком від 35 до 70 років. Біля 2 тисяч щорічно помирають. Чоловіки хворіють в 1,5 рази частіше за жінок. У 20-30% пацієнтів захворювання діагностують на тій стадії , коли хвороба вже уразила і інші органи», - повідомив він.

За словами професора, з кожним роком збільшується кількість пацієнтів, яким діагностують рак нирки. На його думку, сьогодні необхідна організована система скринінгу, система раннього виявлення раку нирки.

«У всьому світі цю хворобу виявляють на ранніх стадіях. У нас в Україні є всі можливості, є достатньо обладнання, яке дозволяє нам це зробити. Тільки потрібні певні організаційні заходи в країні. На сьогодні в Україні розроблено класифікацію, яка дозволяє нам втілювати нові підходи до лікування. Ми з 2009 року проводимо заходи, які направлені на те, щоб при раку нирки, де це можливо, зберігати нирки і не видаляти. Тільки видаляється пухлина. Хочу сказати, що ми досягли певних успіхів і на сьогодні кількість видалень нирок зменшилась в Україні і таким чином ми попередили інвалідизацію українців і максимально зберігаємо дві нирки у пацієнта, що дає йому можливість у подальшому мати хорошу якість життя На жаль, сьогодні держава не закуповує ліки для цієї категорії хворих і вони лишаються сам на сам з хворобою. Це досить плачевна ситуація, бо нові ліки з’явились у світі і вони дуже дорогі. Люди не можуть дозволити собі цього, а держава не робить нічого. Пацієнти лишаються без лікування, яке потрібне для них», - розповів професор.

У свою чергу представник ГО «Українська федерація боротьби з раком» Ірина Самилкіна під час прес-конференції на власному прикладі розповіла як її родина долала рак нирки, яку діагностували її чоловіку.

«Спасибі всім милосердним людям, які відгукнулись, лікарям. Нам допомагали з різних країн світу, я отримала багато друзів. Два роки ми боролись, чоловік, навіть, повернувся до роботи. На жаль, в Україні немає ніякої програми по онкології, вже не говорячи про допомогу таким хворим. У 2016 році я була в робочій групі при МОЗ і представляла інтереси хворих на рак нирки. На жаль, у нас нічого не вийшло, ніяких коштів не виділили, але потрібно боротись», - наголосила вона.

На важливості допомоги від держави при лікуванні раку нирки, наголосив і Анатолій Зубарєв, який бореться з цією хворобою.

«Якби у нас у державі була б допомога таким онкохворим, було б дуже добре. Не всі онкохворі можуть дозволити собі лікування, оскільки воно дуже дороге. Потрібно, щоб держава повернулась до хворих обличчям. Бажано, щоб на перших стадіях виявляли цю хворобу», - резюмував він.