Серед здорових дітей лише 5% мають мрії без меж.

Київ. 19 червня. УНІАН. Лише 10% дітей в Україні, які мають складні захворювання, мріють без обмежень, серед здорових дітей, таких лише 5%.

Про це сьогодні під час дискусії в УНІАН на тему першого унікального дослідження «Про що мріють українські діти?» повідомила генеральний директор Української маркетингової групи Наталія Бухалова. Дослідження проведене за ініціативи телеканалу Благодійного фонду «Ти не один» та проекту «Здійсни мрію».

Бухалова підкреслила, що дітей більше захоплюють матеріальні речі – гаджети, іграшки, розваги. Однак, яким би не був меркантильним світ дорослих, важливо розуміти, що майбутнє починається з мрії – без кордонів і до самих зірок.

За даними організаторів заходу, лише 10% дітей в Україні, які мають складні захворювання, мріють без обмежень. Серед здорових дітей лише 5% мають мрії без меж.

Також дослідження показало, що 63% маленьких українців вірять у диво.

51% дітей, які мають проблеми зі здоров’ям, вважають, що заради мрій потрібно вилікуватись, 57% здорових дітей вважають, що для цього потрібно вчитись та розвиватись.

Опитані діти, і хворі і здорові, після здійснення мрій не зупиняться, будуть вдосконалювати свої знання, знаходити друзів, радіти життю, допомагати іншим і мріяти далі. 31% хворих дітей планує саме сконцентруватися на своєму розвитку, а 24% здорових – це стимулюватиме насолоджуватися матеріальними здобутками.

За словами організаторів заходу, багато батьків (38%) взагалі не мають уявлення, про що мріють їхні діти, і найбільш “недочуваними” є саме нематеріальні бажання. Якщо ж батьки говорять дитині, що здійснення будь-якої мрії – це можливо, і що є надія на те, що вона здійсниться, у дитини з’являється прагнення йти до своєї мети. Якщо ж батьки кажуть, що мрію здійснити неможливо, або ж “перекладають” на дитину власні нереалізовані плани, дитина відчуває біль, у неї нівелюється потреба у “світі мрій”, вона фокусується на задоволенні виключно матеріальних бажань.

У той же час, згідно з даними опитування, 76% дітей, які мають проблеми зі здоров’ям, діляться своїми мріями з батьками, серед здорових дітей це робить 74% опитаних.

95% дітей хочуть бути супергероями. При цьому серед хворих дітей 39% захотіли б використати цю суперсилу на користь інших людей, серед здорових дітей такі наміри мають 19%.

На запитання, де шукати мрії, діти відповіли, що у хобі, адже 91% усіх дітей мають захоплення, ари цьому у більшості дітей – це творчі заняття, малювання.

Бухалова також повідомила, що цільовою аудиторією дослідження були діти 5-12 років, які зіштовхнулись зі складними захворюваннями (152 дитини) та здорові діти 5-12 років (150 дітей).

Своєю чергою психолог проекту «Здійсни мрію» Володимир Миколенко наголосив, що таке дослідження є надзвичайно важливим, оскільки «може започаткувати роботу з батьками про те, як важливість мріяти може покращити якість життя як здорових дітей, так і дітей із хворобою».

У ході дискусії про свої дитячі мрії, силу їх здійснення та мрії своїх дітей розповіли, зокрема, художниця Євгенія Гапчинська, співачка Христина Соловій, зіркова мама Ольга Шурова та її син Лев, ведуча Марічка Падалко із дітьми, громадський діяч, політик, майстер спорту України, член української збірної зі спортивних танців на візках Олена Чінка, куратор арт-проектів та шеф-редактор «Телекритики» Марія Хрущак.

Також під час прес-конференції телеведуча, куратор проекту «Здійсни мрію» Лідія Таран оголосила про старт арт-марафону #МояДитячаМрія та анонсувала облаштування великої стіни обсягом 30 квадратних метрів для малювання мрій на Пейзажній алеї у Києві з 27 по 30 червня.

За словами Таран, місією арт-марафону є зібрати 100 тис. малюнків, аби надихнути мріяти інших дітей, насамперед, тих, хто має проблеми зі здоров’ям, та кому надзвичайно потрібна підтримка, а також привернути увагу людей, які можуть допомогти подарувати дітям радість здійснення мрій.

«Рух «Здійсни мрію» існує вже другий рік. За цей час ми здійснили великі мрії маленьких пацієнтів лікарень і переконалися, що мрія може зцілювати і впливати на фізичний стан дитини! Кожна дитина хоче жити хорошими планами, надіями. Мріяти, вірити в себе і йти за своєю мрією - важливо! І, я впевнена, що наш марафон буде надзвичайним поштовхом натхнення і для дорослих, і для дітей», - сказала Таран.

Своєю чергою директор благодійного фонду «Ти не один» Власта Шовковська повідомила про плани організувати тури арт-терапії у 7 містах.

«Завдяки нашій команді - Ліді, журналістам ТСН, зіркам, до нас долучається багато «чарівників», небайдужих людей. Коли діти знаходяться в лікарні, їм потрібні постійні позитивні емоції – вони допомагають їм у лікуванні. Ми плануємо організувати тур арт-терапії – будемо малювати дитячі мрії у школах і лікарнях 7 міст України. Чекайте на нас. Мрійте і надихайте інших мріяти», - зазначила Шовковська.

Фото: https://photo.unian.net/ukr/themes/80464