Ситуацію прив'язують до "розгрому" фундації в Києві та порушенням угод щодо оренди приміщень на "принципах взаємності".

Київ. 18 червня. УНІАН. Фундація ім. Олега Ольжича заявляє про загрозу виселення консульського відділу посольства України з будівлі в Лондоні через порушення угод про обмін приміщеннями, підписаних у 90-х роках між Об’єднанням українців у Великій Британії (ОУВБ), Міністерством закордонних справ України та Генеральною дирекцією з обслуговування іноземних представництв (ГДІП).

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив представник Фундації ім. Ольжича та голова Секретаріату ОУН Володимир Чмир.

«Історія починається ще з 1992 року, коли Україна стала незалежною державою. І в тому ж році Росія заявила, що вона є спадкоємицею Радянського Союзу, а відтак всі дипломатичні представництва стають їхніми. І в молодої української держави не було свого приміщення. Завдяки такій організації як Об’єднання українців у Великій Британії (ОУВБ), МЗС та Фундації ім. Ольжича відбувся своєрідний обмін приміщеннями», - зазначив він.

За словами Чмира, йдеться про приміщення у Лондоні і приміщення у Києві на вулиці, яка тоді була Січневого повстання, а зараз Івана Мазепи, 6-а.

Він пояснив, що таким чином тоді Україні «дружнє плече» підставила українська діаспора і в її приміщенні в Лондоні було розміщено посольство і консульство України у Великій Британії.

Відповідно, наголосив представник фундації, у 1992 році у Лондоні було підписано Угоду про оренду нерухомості за адресою: London, 78 Kensington Park Rood W.11.

«Від імені зацікавлених українських організацій на його підписання були уповноважені представники ОУВБ, яка виступила як орендодавець, та від імені МЗС України – уповноважені особи, які представляли його як орендонаймача. Угодою встановлено, що даний будинок передається орендонаймачу на строк у 99 років. Крім того, даною угодою передбачалося, що «орендонаймач протягом шести місяців надає орендодавцю офісне приміщення у м. Київ, що є за розміром та місцем розташування до орендованого приміщення на умовах аналогічних до тих, що містяться у цьому договорі», - зазначив Чмир.

Таким чином, зважаючи на принципи взаємності, Фундація ім. Ольжича отримала приміщення у 1993 р. за адресою вул. Мазепи, 6-а. Про це, зауважив представник фундації, зазначено у відповідній угоді між ГДІП та ОУВБ.

Він повідомив, що протягом багатьох років на базі приміщень Фундації ім. Ольжича у Києві діяла низка патріотично-волонтерських організацій.

«13 травня цього року група «тітушок» здійснила «захоплення» будівлі. Всі організації, що розміщувались у ній, були змушені шукати інші приміщення. Наразі у будинку за вказаною адресою здійснюється масштабний ремонт», - сказав Чмир.

За його словами, зараз відомо, що у 2014 році, коли був пік Революції гідності, приміщення по вул. Мазепи, 6 було придбано у власність приватною особою, в інтересах якої діяли «тітушки».

Він також заявив, що приміщення вул. Івана Мазепи, 6 є пам’яткою культури і не може переходити у приватну власність.

Разом з тим новий власник приміщення посилається на договір купівлі-продажу від 10 липня 2014 року, складений за результатами аукціону, проведеного за рішенням КМДА, і в результаті якого будинок на вул. Мазепи, 6 («А», «А1») був відійшов приватній фірмі «ТОВ Торговий дім «Еко-сервіс».

«Розгром Фундації ім. Ольжича означає, що втрачає сили міжнародний договір, а відповідно з’явилися правові підстави для виселення українських дипломатів з їхнього приміщення у Лондоні. Ви знаєте принцип міжнародного права, коли одна сторона не виконує умови договору, то інша сторона теж має право його не виконувати. Про ситуацію, яка склалася, повідомлено МЗС України, президента України, правоохоронні органи. Але поки що всі мовчать і ніхто не реагує», - підкреслив Чмир.

Він також стверджує, що вся ця ситуація відкриває можливість відчуджити майно України в Лондоні.

Чмир зазначив, що протягом багатьох років, діяли надзвичайно вигідні умови для діяльності посольства України у Великій Британії та для МЗС України й держави в цілому.

«Адже за цей період були фізично і реально збережені великі кошти для молодої Української держави і для МЗС. За ці роки, із зміцненням нашої держави було збудоване нове приміщення українського посольства у Великій Британії. Але надане через ОУВБ та Фундацію ім. Ольжича приміщення і досі використовується українським посольством – там розташований Консульський відділ, квартири співробітників посольства, гостьові кімнати тощо», - додав він.