Київ. 28 листопада. УНІАН. Вперше за 11 років існування Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA покази відбудуться також у Києві - з 1 по 15 грудня.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили програмний директор Docudays UA Геннадій Кофман, заступник голови правозахисної коаліції "Кримська польова місія з прав людини", голова Центру громадянської освіти «Альменда» Ольга Скрипник, координатор Мандрівного фестивалю Руслан Нечипорук та організатор кіноклубу "Альменда" і заступник голови ЦГП «Альменда» Валентина Потапова.

За їхніми словами, як і в попередні роки, Docudays UA відвідує десятки міст України. Покази у Києві цього року замінять фестиваль у Ялті.

Відео дня

«Мандрівний Docudays UA кілька років проходив у Ялті, але через переслідування, погрози арешту і викрадання в анексованому Російською Федерацією Криму всій команді ЦГП "Альменда" довелося переїхати у Київ. Наші партнери готували фестиваль і до останнього сподівалися провести його в рідному місті. Але зараз це неможливо. Тому оргкомітет фестивалю Docudays UA вирішив підтримати кримських активістів і цього року перенести заплановані покази у столицю», - пояснив Кофман.

Покази, правозахисні та просвітницькі заходи пройдуть на різних майданчиках у Києві. Після кожного кінопоказу організатори традиційно запрошують глядачів до обговорення фільмів і тематичних дискусій про права людини в Україні з відомими правозахисниками та митцями.

Як підкреслила заступник голови ЦГП «Альменда» Потапова, перегляд кожного фільму – це обов’язкова дискусія про проблеми у сфері прав людини.

«Як і для мільйонів українців, цей рік для нас був драматичним і тяжким. Ми вимушені були залишити наші рідні домівки, почати все спочатку. Зараз вся Україна починає все спочатку, ми будуємо нову нашу державу. Яку країну ми будуємо? І чи будуємо її? Якою ми хочемо побачити Україну в майбутньому і чи готові ми взяти відповідальність за результат, який отримаємо? Саме на ці запитання ми будемо шукати відповіді за допомогою документального кіно», - зауважила голова ЦГП «Альменда» Скрипник.