Активісти закликають вище керівництво України зупинити незаконну забудову на озерах Південних Осокорків у Києві

Вони вважають, що спорудження понад 40 житлових будинків на 100 тисяч жителів порушить рециркуляцію повітряних мас у районі Бортницької станції аерації та створить транспортний колапс, дефіцит шкіл і дитячих садків.

Київ. 13 червня. УНІАН. Громадські активісти закликають вище керівництво України, зокрема президента і прем'єр-міністра, зупинити незаконну забудову на озерах Південних Осокорків у Дарницькому районі Києва, яка, як вважають активісти, може паралізувати проспект Бажана і Південний міст, що створить транспортний і логістичний колапси.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив активіст, член громадської організації «Екопарк Осокорки» Максим Стравинський.

«Якщо ми стикаємося з тим, що керівники міста Києва не бачать, який у їхніх руках є ресурс, коли унікальний природний ландшафт забудовується низькосортними коробками, то це свідчить про компетентність керівництва міста. Тому, ми й звертаємося до вищого керівництва країни - президента, прем'єр-міністра, Верховної Ради із закликом зберегти для Києва природну зону на Південних Осокорках. До останнього часу ми взаємодіяли з керівництвом міста. Вони давали зрозуміти, що розуміють проблематику, але весь цей час це затягується настільки успішно, що ми зрозуміли, що треба піднімати це питання на вищий рівень. Ми розраховуємо, що вище керівництво знайде інструменти впливу й проведе розслідування», - сказав він.

Стравинський підкреслив, що зараз формується нове проблемне будівництво в Києві.

«Зараз банк «Аркада» і його підрозділи ведуть активну рекламну кампанію з продажу квартир у будинках, які називаються «Патріотика» на озерах. Зараз рекламують квартири в будинках, які споруджуватимуть, коли гіпотетично підтвердять право на користування землею. Тобто, зараз вони беруть гроші у інвесторів, але коли ситуація вирішиться на користь створення там екопарку, то це буде нова будівельна бульбашка. За рахунок цих інвестицій банк «Аркада» фінансує інші свої проекти. Якщо зараз у судах довести, що будівництво на озерах незаконне й розірвати договори, то виникне питання компетентності забудовника щодо інших проектів», - сказав він.

Також Стравинський повідомив, що будівництво більше сорока 27-поверхових житлових будинків на 100 тисяч жителів порушить рециркуляцію повітряних мас у районі Бортницької станції аерації та заводу «Енергія», й створить транспортний колапс, дефіцит шкіл і дитячих садків. Більш того, додав він, проект «Аркади» заплановано в безпосередньому сусідстві з центральним міським колектором, що не лише створить додатковий тиск на потужності колектора, а й стане прямою загрозою його руйнування.

Присутній на прес-конференції адвокат громадської організації «Екопарк Осокорки» Олексій Петренко заявив, що незаконність цієї забудови підтверджена тим фактом, що землі ще в 1979 році отримали статус «зона охоронюваного ландшафту» й підпадають під дію нормативних і законодавчих актів про національну спадщину.

До того ж, додав він, статус цих земель підтверджено голосуванням Київради в 2002 і 2007 роках, а, відповідно до Генплану Києва до 2020 року, ці землі також належать до рекреаційних і паркових зон.

Водночас, адвокат зазначив, що в 2006 році банк «Аркада» уклав договір оренди цієї землі з компанією «Контактбудсервіс», яка пов'язана з самим же банком.

«Що передувало договору оренди? Згідно із законодавством, для отримання дозволу на проект відведення землі необхідно отримати дозвіл Київради. Але дозвіл Київради не давався. Його дав екс-мер Києва Омельченко», - сказав Петренко.

Також він зазначив ще одне порушення при укладенні договору, а саме, за його словами, не було враховано, що з 176 гектарів відведеної ділянки більша частина є водоймою.

«Відповідно до Водного кодексу, це землі Водного фонду. Апріорі землі Водного фонду не можуть мати цільове призначення під забудову», - додав адвокат.

Петренко зазначив, що втручання вищого керівництва країни є останньою надією громадськості.

«Прем'єр-міністр може дати доручення Міністерству культури в частині порушення права використання земель історико-культурного призначення. Може бути дано протокольне доручення центральному управлінню екологічної інспекції на перевірку правильності використання ділянки», - сказав Петренко.

Своєю чергою, присутній на прес-конференції голова громадської організації «Екопарк Осокорки» Олександр Пилипенко повідомив, що в 2015 році в рамках програми електронних петицій - прямої електронної демократії - на сайті КМДА петиція №713 «Екопарк Осокорки» набрала понад 11 000 голосів. У ній передбачено створення ландшафтного парку і рекреаційних територій зі збереженням унікальних болотно-водних заплав, флори та фауни. Однак, виконувати цю петицію ніхто не поспішає, сказав він.

Також, Пилипенко повідомив, що ця місцевість є єдиною зеленою зоною в цьому районі та улюбленим місцем відпочинку всіх киян.

«У Дарницькому районі Києва розташована місцевість із гаями, озерами і луками. Ця місцевість є улюбленим місцем відпочинку всіх киян. Фактично, це єдина зелена зона в цьому районі. За озерами починаються заплавні луки. Це ділянки, які навесні підтоплюються водою й ніколи не оброблялись людиною...», - сказав він.

Присутня на прес-конференції еколог Катерина Полянська відзначила, що ця територія є місцем існування дикої природи в Києві.

«Нами було проведено дослідження, й виявлено, що ці території є місцем існування диких звірів і птахів, які занесені до Червоної книги. Також ці озера й заплавні луки є місцем існування рослин, які занесені до Червоної книги», - сказала вона.